Novosti

Etnološke poti dr. Ivanke Počkar

Vsako leto je posebno in se ga spominjamo po različnih dogodkih, predvsem pa po ljudeh, ki so jih oblikovali. Naše leto 2018 je bilo pestro, ne samo zaradi razstav, dogodkov in programov, ampak tudi za to, ker so svojo muzejsko službeno pot zaključili trije muzealci oziroma Jože Lorber, konservatorsko-restavratorski tehnik že ob prvi polovici leta, proti zaključku leta pa še dve kustosinji, etnologinja dr. Ivanka Počkar in zgodovinarka Vlasta Dejak.
Tako leto 2019, ki je naše jubilejno leto, saj bo muzej dopolnil 70 let, začenjamo s posebno objavo, ki napoveduje tudi naš letošnji element – ZEMLJO in zgodbe o LJUDEH, ki jo sooblikujemo.
Hvala naši sodelavki dr. Ivanki Počkar za predano delo in za prav poseben dar muzeju.
 

Dr. Ivanko Počkar so leta 1992 fotografirali študentje etnologije ljubljanske Filozofske fakultete, ki so takrat pod njenim mentorstvom v Posavskem muzeju Brežice opravljali etnološko muzejsko prakso. Mentorico so fotografirali na lesenem ležalniku, ki so ga med delovno prakso tudi ustrezno dokumentirali.
 

Pohodni čevlji Alpina Wonderer
Od leta 1984 so prehodili na stotine kilometrov, saj so etnologi nekoč po etnološkem terenu hodili peš. Po štajerskih in kranjskih gričih, hribih in dolinah, ob Savi, Krki in Sotli, po bizeljskih in drugih vinskih goricah, zasneženem Bočju, domači smučarski vlečnici na Veliki Dolini, zoranih brazdah za pari volov, tihotni dolini Močnika z glasnimi sekači, bližnjih Pečicah in Križah, grabili in nalagali na voz seno pri Stoparju v Hrastju pri Cerkljah, hodili po daljnih strminah Razborja, Čelovníka in Žerovnice, po številnih obrtniških delavnicah, 48 posavskih pokopališčih, mostovih in brveh, prek Save z mošánjskim in medsavskim brodom, s kostanjeviškim čolnom okoli Kostanjevice na Krki,  nazadnje pa z etnologinjo dirkali še za krškopoljci po velikem blatnem pašniku na Globočicah in se pri tem silovito pokalúžali.
Če se zdaj ozremo na vse te korake in na znamko čevljev, se vse prav lepo ujema: z njimi je vandrala za izkušnjami, znanji in védenji naokoli kot obrtniški vajenci pred 100 in 200 leti. Čevlji se po naključju imenujejo Wonderer – vandrovec. Zdaj so šli dokončno v pokoj in etnologinja z njimi. Poklonila jih je svojemu muzeju, da bodo odslej namesto nje čevlji vsak dan v muzeju. V sebi nosijo spomin na večino njenih etnoloških terenskih poti, na vsa spotikanja in tudi na vsa veselja, ki ji jih je prineslo terensko delo. Trpežni so bili, kot mora biti trpežen in vztrajen etnolog.


Pohodni čevlji Alpina Žiri Adidas Wonderer, velikost: št. 39, kupljeni leta 1984 v Ljubljani, rjave barve, zunanjost in notranjost: usnje, podplat: guma, inv. štev.: E6558.


 
Ivanka na ležalniku 2IMG_7092IMG_7094
Preberite tudi...
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2019, posavski-muzej.si | O piškotkih