Novosti

21 najsvetlejših zvezd posavske dediščine za 21. stoletjeStalne razstave o življenju v Posavju od prazgodovine do danes sestavljajo številni predmeti, ki nas prevzamejo zaradi oblike, lepote, uporabnosti in pomena. Nekateri predmeti so bolj »priljubljeni« tako pri obiskovalcih kot zaposlenih, so »zvezde« muzeja, ki bodo letos še bolj zažarele.

Na različne načine (v besedi, sliki, gibanju in zvoku) bomo predstavili 21 predmetov, ki bodo v kratkem predstavili posavsko dediščino od prazgodovine do sodobnosti.
Tekom celega leta bomo predstavljali več različnih predmetov in vas ob treh priložnostih – na dan žena, na Mednarodni muzejski dan in na dan muzeja, povabili k sodelovanju pri izboru šestih predmetov, ki bodo del 21 zvezd posavske dediščine. Preostalih 15 predmetov bomo izbrali sodelavci muzeja.

Prvi predmet, ki ga predstavljamo so:

  1. NEČKE - ZA MESENJE TESTA IN NOŠENJE OTROKA H KRSTU

Nečke so podolgovata, večnamenska, plitva posoda iz enega kosa lesa. Velikost nečk je bila prilagojena različnim namenom, kot so mesenje testa, čiščenje fižola in žita, kopanje, pranje in nošnja dojenčka h krstu. Slednje so bile manjše in na zunanjem obodu okrašene z vrezanimi elementi.

Poznali so jih povsod po Sloveniji in uporabljali še po koncu druge svetovne vojne. Z začetkom uporabe krstne odejice oziroma ajnpindekrla nečke izgubijo svojo obredno funkcijo (nošenje dojenčka h krstu). Na nečkah, ki jih hrani Posavski muzej Brežice pod inventarno številko E275 (na fotografiji), je na zunanji strani vrezano okrasje v obliki krogov, dreves in predvsem geometrijskih likov. Nečke v dolžino merijo 67 cm, široke so 34 cm in globoke 13 cm. V uporabi so bile do druge polovice 50. let 20. stoletja, v muzej pa so prinesene leta 1958 iz Pavlove vasi v Bizeljskem gričevju.

Več let, do marca 2017, so bile razstavljene v stalni etnološki postavitvi, od decembra 2020 so ponovno na ogled, tokrat med predmeti, razstavljenimi na razstavi Štirje elementi: 4 – ZRAK. Tako v obsotelskem pasu kot v okolici Kostanjevice na Krki je izpričano, da so otroke nosili h krstu v tovrstnih malih, okrašenih lesenih nečkah, ki so jih uporabljali za mesenje kruha in planje (vejanje, čiščenje) žita.

Več informacij o projektu in izboru predmetov: andreja.matijevc@pmb.si.

 
angelčka2 zlat velik napis
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
Ugodnosti za čane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih