Novosti

21 najsvetlejših zvezd posavske dediščine za 21. stoletjeStalne razstave o življenju v Posavju od prazgodovine do danes sestavljajo številni predmeti, ki nas prevzamejo zaradi oblike, lepote, uporabnosti in pomena. Nekateri predmeti so bolj »priljubljeni« tako pri obiskovalcih kot zaposlenih, so »zvezde« muzeja, ki bodo letos še bolj zažarele. V 21. letu 21. stoletja bomo tako izbrali 21 predmetov, 21 muzejskih zvezd, ki najbolj odsevajo dediščino Posavja in jih bomo predstavili na zanimiv, sodoben in poglobljen način. 
 
Pri izboru šestih predmetov bomo za pomoč prosili tudi vas, dragi prijatelji. Med spodaj predstavljenimi štirimi predmeti bomo do 13. februarja zbirali vaše glasove na naši Facebook strani ali po e-pošti: andreja.matijevc@pmb.si. Predmet z največjim številom vaših glasov bo ena izmed 21 zvezd posavske dediščine.
 
Veseli pa bomo tudi vaših predlogov za izbor muzejskih zvezd iz stalnih razstav v prihodnjih mesecih.
Naslednji predmet bomo izbirali od 8. do 13. marca.

REPLIKA STOLA THONET ŠT. 209, najkasneje od leta 1976 del Viteške dvorane in muzeja

Stol je narejen iz kuhanega in krivljenega bukovega lesa zankaste linije, črne barve, ter zaščiten z nitroceluloznim lakom. Sedež je stkan iz bambusove trstike. Izdelan je bil med letoma 1972 in 1975 v tovarni Mundus Florijan Bobić Industrija pokućstva Varaždin, naslednici tovarne Mundus Thonet z začetka 20. stoletja. Oblikovan je bil na prelomu iz 19. v prelomu iz 19. v 20. stoletje v znamenitem podjetju Gebrüder Thonet, ustanovljenem leta 1849. Thonetove stole so uporabljali mnogi znameniti arhitekti, tudi Le Corbusier (1887—1965), ki je številne prostore opremil prav s stolom št. 209.  V letu 2020 je 210 stolov »našlo nove domove« po Sloveniji, 20 pa smo jih ohranili v muzeju, 2 sta del muzejske zbirke.

GASILSKA TROBENTA najstarejšega gasilskega društva v Posavju

Gasilska trobenta iz prve polovice 20. stoletja predstavlja čas, ko so gasilski trobentači z njo opozarjali na ogenj. Uporabljalo jo je Prostovoljno gasilsko društvo Krško, najstarejše v Posavju, ki v letošnjem letu obeležuje visok jubilej, 150 let delovanja. 16. junija 1992 nam jo je daroval Jože Zorič iz Krškega. Izdelana je iz bakra, le ustnik je iz medenine. Iz ravne, cevaste oblike se od ustnika polagoma razširja v odprtino veliko 10 cm. Ob strani sta dva obročka v razmaku 29 cm za vrvico. Njena celotna dolžina je 54 cm. Na ogled je na večzvrstni razstavi Štirje elementi: 2 – OGENJ, kjer predstavljamo tudi dediščino gasilstva in gasilskih društev na območju Posavja.


SKLEDA »MOSER«, najpogostejši lončarski izdelek v Posavju

Med najpogostejšimi lončarskimi izdelki v Posavju so bili tudi »vajndleki« ali »moserji«. Tovrstne sklede so uporabljali za mesenje kruha in pomivanje posode. Ena izmed njih je predstavljena na večzvrstni razstavi Štirje elementi: 1 – VODA. Izvira iz 1. tretjine 20. stoletja in je iz žgane gline. Ima svetlo rjavo glazirano notranjost, rob ustja in ročaj. Na notranji strani in na robu so krožno odtisnjene pike zelene barve. Zgornji premer sklede (ustje) je 47,5 cm, spodnji premer (dno) je24,3 cm, višina pa 17,7 cm. Posavskemu muzeju Brežice jo je leta 2014 darovala Martina Barkovič iz Brezine pri Brežicah.TELOVADNI KONJ Z ROČAJEM brežiškega Telovadnega društva Sokol

Telovadni konj z ročajem znamke Elan je orodje za izvajanje gimnastičnih vaj. Konjev trup je podložen in oblečen v usnjeno kožo, na njem pa je ohranjen samo en lesen ročaj. Višina trupa je 32 cm, širina 36 cm, v dolžino pa meri 160 cm. Njegovo ogrodje je sestavljeno iz štirih modrih kovinskih nog, ki imajo možnost nastavitve višine. Višina nog z gumiranim podnožjem je 84 cm. Telovadno orodje, ki ga je uporabljalo Telovadno društvo Sokol Brežice, je bilo izdelano po letu 1970, je del  stalne razstave Posavje pod devetimi zastavami – Posavje 1900–1990.
 
angelčka2 zlat velik napis
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
Psom prijazen muzej
© 2023, posavski-muzej.si | O piškotkih