Novosti

2016: LETO ŽIVE POSAVSKE KULTURNE DEDIŠČINE

V letu 2016 namenjamo v Posavskem muzeju Brežice posebno skrb za odkrivanje, dokumentiranje in promoviranje nesnovne ali žive kulturne dediščine v Posavju. Prepoznavanje in spodbujanje znanj, veščin, praks in predstavitev ter njihovo prenašanje iz roda v rod so ključni za ohranjanje in živost nesnovne kulturne dediščine. K temu pripomore tudi ugotovitev Koordinatorja varstva žive kulturne dediščine – Slovenskega etnografskega muzeja – o primernosti vpisa v Register žive kulturne dediščine in kot sklepno dejanje vpis v Register žive kulturne dediščine Slovenije.

Od januarja leta 2010 do danes je Posavski muzej Brežice poslal Koordinatorju varstva žive kulturne dediščine utemeljitve in dokumentacijo za postopek vpisa v Register žive kulturne dediščine naslednje predloge za vpis v Register:
  • 25. 1. 2010 Kapélska godba (kasneje enota, preimenovana v Pihalni orkester Kapéle pod krovnim naslovom Godbeništvo), 16. 12. 2013 vpisana v Register;
  • 10. 1. 2012 Ženitovanjska pletenica v obliki srca;
  • 12. 9. 2012 Brod na Mostecu (s krovnim naslovom Brodarstvo).
Posavski muzej pripravlja dokumentacijo za vpis v Register še drugih enot žive kulturne dediščine: Bizeljski ajdov kolač, Lončarstvo na Krškem polju, Sevniško sodarstvo, Kostanjeviški čolni  ter Vezenje in kvačkanje v Posavju.

V letu 2016, ki je posvečeno živi kulturni dediščini v Posavju, vabimo prebivalce Posavja z novimi pobudami in se veselimo njihovih stvarnih predlogov ter sporočil o še živi kulturni dediščini v Posavju. 
 
Pripravila: dr. Ivanka Počkar, 22. 2. 2016
 
IMG_8176IMG_7084IMG_7849Novi brod na Mostecu, 1978-Jože Peterkoč
Pošlji e-razglednico
Vpišite vaš elektronski naslov in bodite redno obveščenih novostih.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.
Spoštovani,
prijava na naše e-novice je uspešna.

Želimo vam lep dan,
www.pmb.si
Iz muzejske trgovine
Zvezek Evropa
1,00 EUR
Zloženka Posavski muzej Brežice
 
Oglejte si jo lahko tukaj

 
 
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2018, posavski-muzej.si | O piškotkih