Muzejski donator Robert Šupe in izbor iz donacije Posavskemu muzeju Brežice

V sklopu dogodka Dan delničarjev znanj in veščin Posavskega muzeja Brežice, obeležitve 70-letnice poimenovanja muzeja Posavski muzej Brežice, smo 2. marca 2019, s priložnostno razstavo predstavili izbor predmetov iz najnovejše donacije geografa in zgodovinarja Roberta Šupeta Posavskemu muzeju Brežice, ki je na ogled v sklopu razstave Posavski obrazi.

Brežičan Šupe vse svoje življenje čuti globoko povezanost s Posavskim muzejem Brežice in spoštovanje do dediščine. Od septembra 2017 do danes je muzeju podaril več kot 700 predmetov, ki so njegova osebna in dediščina njegove družine. Med podarjenimi predmeti so razglednice z vsega sveta, kovanci iz različnih obdobij in držav iz njegove osebne zbirke, očetove medalje, osebni dokumenti in pištola ter mamin nakit in dekorativni predmeti.
Izbor donacije, predstavljene v vitrini, govori življenjsko zgodbo njegovih staršev, očeta Anteja Šupeta (r. 27. 10. 1932 v Šibeniku na Hrvaškem, u. 15. 3. 2015 v Brežicah), po činu zastavnika 1. klase, in mame Marije Šupe, roj. Kovačič (r. 28. 11. 1942 v izgnanstvu, v Chemnitzu v Nemčiji, u. 29. 6. 2018 v Brežicah), po poklicu medicinske sestre. V vitrini so na ogled dve jantarni ogrlici in ena iz muranskega stekla, katere je zelo rada nosila njegova mama, ter svetlo-modra vaza iz muranskega stekla, ki jo je dobila v dar v času službovanja v Splošni bolnišnici Brežice. Sledi izbor šestih medalj, ki jih je njegov oče Ante prejel, ko je bil zaposlen v vojašnici Cerklje ob Krki, ter uradni potni list SFRJ, izdan leta 1982, ki ga je dobil, preden je odšel za dve leti v Libijo, v kraj Misrat, kjer je poučeval vojaške kadre.

Donacija je dragocen del dediščine mesta in ljudi, ki so jih oblikovale sorodne življenjske poti in zgodbe, predmeti pa pomembno dopolnjujejo zbirke PMB. Hvaležni smo za donacijo, ki jo predstavljamo kot del nastajanja in življenja Posavskega muzeja Brežice, ki že dobrih 70 let s svojim delovanjem povezuje, združuje, predstavlja in skrbi za Posavje, Posavke in Posavce.
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
Psom prijazen muzej
© 2022, posavski-muzej.si | O piškotkih