Muzejske kratkočasnice

Ptički iz testa na gregorjevo

Na god Gregorja Velikega, 12. marca, praznujemo gregorjevo. Po (starem) julijanskem koledarju je sv. Gregor godoval na dan začetka pomladi. Z novim koledarjem pa se je njegov god pomaknil nazaj. Ne glede na vse, pri ljudeh še vedno velja za začetnika pomladi in za prvi pomladanski dan. V tem času med drugim že ptički veselo žvrgolijo in od tod po vsem Slovenskem pravijo, da se na gregorjevo ptički ženijo.

V Posavskem muzeju Brežice že vrsto let od 14. februarja, ko goduje sv. Valentin in do gregorjevega – 12. marca z osnovnošolci izvajamo etnološke delavnice »Ptički se ženijo«. Na delavnicah učenci spoznavajo krušno dediščino v preteklosti in sodobnosti ter šege na valentinovo, gregorjevo in druge dneve, ko se po slovenskem izročilu ženijo ptički ter izdelujejo glinene ptičke po vzorih iz posavske krušne dediščine.

Letos teh delavnic zaradi epidemije žal nismo izvajali. Zato pa smo za vas pripravili namig za izdelavo ptičkov iz testa, ki jih lahko izdelate doma in tako ohranjate del šeg ob gregorjevem.
 
 

Za ptičke iz testa potrebujete:
250 g bele moke
250 g ostre moke
2 dcl toplega mleka
½ kocke kvasa
50 g stopljenega masla
2 rumenjaka
50 g sladkorja
2 žlički sladkorja za kvas
2 vanilin sladkorja
1 žlica ruma
Jajce za premaz
Rozine

Priprava:
V skledo zlijete mleko, dodate 2 žlički sladkorja in nadrobljen kvas. Premešate in pustite vzhajati 10 minut. Dodate moko, stopljeno maslo, rumenjaka, sladkor, vanilin sladkor in rum. Vse skupaj zamesite v gladko testo, da bo mehko, ampak se ne bo lepilo na prste. Testo pustite vzhajati 30-45 minut.
Na pomokani površini testo narežete na majhne koščke (velike za manjšo pest) in iz kupčka oblikujete za prst debel svaljek, dolg 20 cm. Svaljek zavežete v vozel. En konec obrnete navzgor, drug pa navzdol. Spodnji konec potlačite s prsti in oblikujete ptičji repek ter ga z nožem ali vilicami narezljate. Zgornjemu koncu s prsti oblikujete kljunček.
Ptičke položite na pekač, obložen s peki papirjem in ptičke premažite razžvrkljanim jajcem. Ptičkom v glavo potisnete majhne, narezane koščke rozin za oči.
Pečete 15-17 minut na 170°C.

 IMG_7541_m
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
Psom prijazen muzej
© 2023, posavski-muzej.si | O piškotkih