Foto galerija

Sprehod in vodenje po brežiškem pokopališču

Objavljeno: 11.10.2016
 
SPREHOD IN VODENJE PO POKOPALIŠČU BREŽICE, 6. oktober 2016

Po treh znanih pokopališčih, frančiškanskem ob samostanu in pokopališču ob župnijski cerkvi sv. Lovrenca na zahodnem robu mesta, ki ju je leta 1781 spodjedla Sava, ter nato po pokopališču na severnem delu mesta (danes Športni stadion), so v začetku 20. stoletja začeli pokopavati na novem, sedanjem pokopališču jugovzhodno od mesta.
Številni ohranjeni nagrobniki na brežiškem pokopališču so pomembna kulturna dediščina, predlagana za razglasitev za kulturni spomenik lokalnega pomena. O njeni zgodovinski, umetnostni in etnološki pričevalnosti, pomembnosti posameznikov in meščanskih družin na področju gospodarstva, uprave, sodstva, zdravstva in ostalega družbenega, duhovnega in kulturnega življenja smo štiri sodelavke iz Posavskega muzeja Brežice in zgodovinarka iz ZVKDS, enota Novo mesto, govorile med popoldanskim sprehodom in vodstvom po pokopališču, v četrtek, 6. oktobra. Dan je bil izjemno sončen, tako da so bile za dobrih 30 udeležencev sprehoda tudi mračne pokopališke zgodbe manj turobne.
Sprehod in vodenje po brežiškem pokopališču, ki so ga soorganizirali ZVKDS OE Novo Mesto, Posavski muzej Brežice in Občina Brežice, je del Dnevov evropske kulturne dediščine 2016 in del projekta Skupaj za dediščino okoli nas.

Pripravila: dr. Ivanka Počkar
Fotografije: dr. Ivanka Počkar
 
 

SAM_2777SAM_2781SAM_2782SAM_2783SAM_2786SAM_2790SAM_2791
Pošlji e-razglednico
Vpišite vaš elektronski naslov in bodite redno obveščenih novostih.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.
Spoštovani,
prijava na naše e-novice je uspešna.

Želimo vam lep dan,
www.pmb.si
Iz muzejske trgovine
Beležka z motivom Viteške dvorane
4,00 EUR
Zloženka Posavski muzej Brežice
 
Oglejte si jo lahko tukaj

 
 
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2018, posavski-muzej.si | O piškotkih