Foto galerija

Ruža Klein Meštrović (1883-1942), Žena, ženska, umetnica

Objavljeno: 13.06.2015
Lokacija dogodka: Galerija Posavskega muzeja Brežice
V počastitev 40-letnice razglasitve 8. marca za mednarodni dan žena smo v sodelovanju z Moderno galerijo Republike Hrvaške v galeriji Posavskega muzeja Brežice 11. junija odprli razstavo RUŽA KLEIN MEŠTROVIĆ – ŽENA, ŽENSKA, UMETNICA.

Razstavo je predstavila Dajana Vlaisavljević, kustosinja Moderne galerije Zagreb, odprla pa podžupanja občine Brežice gospa Katja Čanžar.

Glasbeni program sta pripravila Željka Smičibrada in Joe Kaplowitz.

Šele pred nekaj leti je Moderna galerija v Zagrebu z razstavo Ruža Klein Meštrović – neznana umetnica opozorila, da ni bila le žena slavnega kiparja, ampak tudi sama nadarjena umetnica.
Rojena 20. 6. 1883 v Donji Višnjici na Hrvaškem, se je še pred koncem 19. stoletja z družino Klein preselila na Dunaj, v času, ko se je pričelo gibanje za enakopravnost žensk. Leta 1903 je spoznala obetavnega študenta dunajske likovne akademije Ivana Meštrovića, s katerim se je kot židinja leta 1907 cerkveno poročila. Ob vseh obveznostih žene in ženske, se je še naprej posvečala ustvarjanju. Z gostujočo razstavo Moderne galerije bomo javnosti opozorili na zanimivo življenjsko in umetniško pot žene, ženske in umetnice, Ruže Klein, poročene Meštrović. Razstavo je pripravila Dajana Vlaisavljević, muzejska svetovalka Moderne galerije, Zagreb, ki je zapisala, da je bila umetnica Ruža Meštrović sicer najbolj znana kot prva žena proslavljenega svetovljana hrvaškega kiparstva Ivana Meštrovića, tudi sama odlična umetnica, ki je ustvarila obsežen in vsestranski umetniški opus, vreden vse pozornosti. Ruža Klein Meštrović je bila nedvomno slogovno pod močnim vplivom Meštrovićevih del, vendar je razvijala svoj specifičen likovni izraz, katerega sta okarakterizirali mehka forma in obla linija. Ukvarjala se je s slikarstvom (olje na platnu, lepenki, kartonu), pastelom, risbami s kredo in ogljem, uporabno obrtjo, posebej obdelavo kovin. Najpomembnejše stvaritve so risbe z ogljem in kredo, izjemna so njena dela v tehniki tolčenja v srebro in baker. Motivično seže od lirskih tematik cvetnih tihožitij in socialne tematike do refleksivnih razmišljanj. Slogovno so njena dela blizu secesijskemu izrazu z občasnimi anakromnimi kompozicijami.
Živela je skromno in umaknjeno, vendar je vedno ostajala zvesta visokim estetskim kriterijem tako pri delu kot v življenju. Umrla je 10. 2. 1942 v Zagrebu po boju s težko boleznijo.

Vsa umetnostna dela in dela uporabne umetnosti iz zbirke Moderne galerije, Zagreb, so podprta z dokumentarnim gradivom iz zasebne zbirke gospe Sabine Kaštelančić, pranečakinje Ruže Meštrović in omogočajo ustvariti odličen vpogled v ustvarjalnost žene in ženske, premalo znane umetnice.

Ob razstavi bomo v Posavskem muzeju Brežice pripravili bogat obrazstavni program, najprej že na dan muzeja, v petek, 26. 6. 2015, ob 10. uri vabimo na javno vodstvo s kustosinjo Dajano Vlaisavljević.

Razstava bo na ogled do 30. avgusta 2015.

Odmev o razstavi na Hrvaškem

 
IMG_3575IMG_3568IMG_3573IMG_3574IMG_3579IMG_3580IMG_3583IMG_3586IMG_3568IMG_3573IMG_3574IMG_3575IMG_3579IMG_3580IMG_3583IMG_3586IMG_3588IMG_3590IMG_3604
Pošlji e-razglednico
Vpišite vaš elektronski naslov in bodite redno obveščenih novostih.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.
Spoštovani,
prijava na naše e-novice je uspešna.

Želimo vam lep dan,
www.pmb.si
Iz muzejske trgovine
Beležka z motivom Viteške dvorane
4,00 EUR
Zloženka Posavski muzej Brežice
 
Oglejte si jo lahko tukaj

 
 
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2018, posavski-muzej.si | O piškotkih