Foto galerija

Prvi mednarodni kongres slovenskih muzealcev v Piranu, 20.–22. 10. 2016

Objavljeno: 26.10.2016
Prvi mednarodni kongres slovenskih muzealcev v Piranu, 20.–22. 10. 2016

Muzeji, dediščina in kulturna krajina – letošnja mednarodna muzejska tema – je prepletala celotno tridnevno dogajanje, spremljalo pa jo je okoli 130 muzealcev. V treh sklopih, Muzeji in kulturna krajina, Nesnovna dediščina in kulturna krajina ter Interpretacija dediščine in kulturna krajina, je v prvih dveh dneh z referati sodelovalo 35 muzealcev oz. z muzeji povezanih sodelavcev, četrti sklop – Plakatne predstavitve – pa jih je pojasnjevalo 16. V ta sklop je bil uvrščen tudi prispevek Alenke Černelič Krošelj iz Posavskega muzeja Brežice, ki je ob ponujeni temi razmišljala o muzeju kot sooblikovalcu in spodbujevalcu regionalne istovetnosti, saj je bil Posavski muzej Brežice ob ustanovitvi leta 1949 prva ustanova s tem regionalnim poimenovanjem. Plakat predstavlja povezovanje dediščine vseh občin ustanoviteljic muzeja, prispevek pa nosi naslov: Posavski muzej Brežice in njegova kulturna krajina (regionalna in čezmejna) ter njegova »posavskost« in bo objavljen v zborniku kongresa.
Hote je bil za kongres izbran Piran, primorsko mesto v narodnostno mešanem okolju s Pomorskim muzejem Sergej Mašera sredi bogate kulturne krajine. Pomorstvo ali morjeplovstvo je stična točka z oddaljenim slovenskim zaledjem, tudi s Posavjem, ki je dalo številne morjeplovce in zalagalo ladjedelnice s hrastovim lesom.
Prvi dan se je zaključil s podelitvijo nagrad ICOM Slovenija, nagrado iz področja mednarodnega mreženja slovenske muzejske misli je prejel Muzej novejše zgodovine za eksperimentalni razstavni projekt EuroVision Lab. »En predmet – mnogo vizij – evrovizij«, avtoric dr. Kaje Širok in Urške Purg.
Razstava je bila na ogled v Muzeju novejše zgodovine Slovenije od julija do decembra 2015, obiskalo jo je več kot 5.000 obiskovalcev.
Del razstave s podnaslovom Muzeji kot kreativni laboratorij pa je gostoval tudi pri sodelujočih slovenskih muzejih – Muzeju novejše zgodovine Celje, Goriškem muzeju in Posavskem muzeju Brežice. Nagrado za predstavljanje teme mednarodnega muzejskega dne pa je prejel Muzej narodne osvoboditve Maribor za projekt »Muzej za mir« avtorjev Uroša Dokla in dr. Aleksandre Berberih-Slana, s katerim so se odzvali na begunsko krizo.
Osnovno sporočilo kongresa, ki so ga prvič skupaj organizirali Slovensko muzejsko društvo (SMD), Skupnost muzejev Slovenije (SMS) in slovenski odbor Mednarodnega muzejskega sveta ICOM, je bil poudarek na odgovornosti in vlogi muzeja pri sooblikovanju kulturne krajine in primerno vrednotenje dediščine kot sestavnega dela kulturne krajine, obenem pa dolžnost muzeja pri oblikovanju novega, ozaveščenega prostora kulturne krajine, povezovanje in vključevanje šibkejših skupin v skupnost. Kongresa so se udeležili tudi gosti iz Italije in Hrvaške. V petek popoldne je potekala okrogla miza z naslovom Muzeji, dediščina in kulturna krajina, ki se je je udeležil minister za kulturo Anton Peršak, večer pa se je zaključil z delom Občnega zbora Slovenskega muzejskega društva.
Sobotna strokovna ekskurzija v (Sv.) Križ pri Trstu nam je pod vodstvom predsednika KD Ribiški muzej, ladijskega inženirja Franka Košute (Franca Cossutte), pričarala življenjski utrip nekdanje slovenske ribiške vasi in nas seznanila z zibelko našega ribištva na slovenskem etničnem ozemlju v zaledju Trsta. Ribištvo je temeljito predstavljeno v povsem novem muzeju tik ob obali, kjer so nekoč pluli s čupami in do leta 1954 na edinstveni slovenski ribiški način lovili tune. Ribiški muzej tržaškega primorja je edini etnografski in zgodovinski muzej na celotnem slovenskem etničnem ozemlju od Alp do morja, v katerem lahko spoznamo bogato zgodovino in kulturno dediščino slovenskega morskega ribištva. Ob morskih jedeh smo bili v hiši zadnjega slovenskega poklicnega ribiča v Križu – pri Bibc –pogoščeni še s klenim kriškim moškim prepevanjem.
Pomemben sklep zaključka 1. kongresa, ki smo se ga udeležili 4 sodelavci Posavskega muzeja Brežice, pa je bila tudi določitev prizorišča 2. kongresa čez dve leti – odvijal se bo pri nas v Brežicah. V Posavskem muzeju Brežice smo hvaležni za zaupano nalogo in se veselimo novega obsežnega srečanja leta 2018, ki bo potekalo tudi v času in v čast Evropskega leta kulturne dediščine.

Pripravili: Alenka Černelič Krošelj in dr. Ivanka Počkar, Posavski muzej Brežice
Fotografije: Ivanka Počkar
SAM_2797SAM_2798SAM_2808SAM_2816SAM_2826SAM_2876SAM_2974SAM_2985SAM_2989SAM_2999SAM_3027SAM_3045SAM_3065SAM_3086SAM_3110SAM_3112
Pošlji e-razglednico
Vpišite vaš elektronski naslov in bodite redno obveščenih novostih.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.
Spoštovani,
prijava na naše e-novice je uspešna.

Želimo vam lep dan,
www.pmb.si
Iz muzejske trgovine
Beležka z motivom Viteške dvorane
4,00 EUR
Zloženka Posavski muzej Brežice
 
Oglejte si jo lahko tukaj

 
 
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2018, posavski-muzej.si | O piškotkih