Foto galerija

Projekt Posavskega muzeja Brežice: Znanje in veščine iz depoja v Dobŕanyju na Češkem

Objavljeno: 22.11.2018
Posavski muzej Brežice oziroma sodelavci konservatorsko-restavratorske delavnice, ki jo vodi Aleš Vene, akademski restavrator smo leta 2017 zasnovali projekt imenovan Znanje in veščine iz depoja.  Projekt je namenjen predstavljanju znanj in veščin različnim ciljnim skupinam, zasnovan pa je tako, da je vsako leto opredeljeno z eno osrednjo temo. Tako smo leta 2017 na številnih delavnicah uporabnikom (tako odraslim kot šolarjem) približali izdelovanje freske, ki se je zaključilo z odprtjem razstav v Posavskem muzeju Brežice in na Gradu Sevnica.
Letošnji projekt pa predstavlja štukature, ki dopolnjujejo baročni izgled gradu Brežice ter tudi drugih stavb, saj so štukature del pročelij, portalov, fasad in notranjosti. Tudi letos smo z učenci in likovnimi pedagogi iz Posavja ter udeleženci delavnic razvili sodelovanje, ki temelji na spoznavanju starih veščin in znanj, razvijanju ročnih spretnosti, učenja načrtovanja in uresničevanja lastnih kreacij. Končni rezultat sodelovanja bo razstava: Znanje in veščine iz depoja 2: Snovanje in izdelovanje štukatur, ki bo v Posavskem muzeju Brežice predstavljena 16. decembra ob 16.30.
Ob delu v muzeju in na terenu po Posavju ter širše smo projekt in naše delo predstavili tudi v češkem mestu Dobŕany, ki je pobrateno z Občino Brežice, oziroma z Osnovno šolo Dobŕany in Umetniško šolo Dobŕany ter Mestnim kulturni centrom Dobŕany. Sodelovanje se je skozi delavnice v Posavskem muzeju Brežice pričelo že leta 2017 v Brežicah, s pomočjo Osnovne šole Brežice, v letošnjem letu pa smo ga z izvedbo delavnic in odprtjem razstave v mestu Dobŕany še nadgradili. V torek, 13. novembra smo tako v  baročni cerkvi – rotundi sv. Vita z bogatimi baročnimi štukaturami na odprtju razstave predstavili projekt Znanje in veščine iz depoja. Manjša razstava bo na ogled do naslednjega leta. Z učenci osnovne (Základní škola Dobřany) in umetniške (Základní umělecká škola J. S. Bacha Dobřany) pa v smo tako v torek 13. novembra kot v sredo, 14. novembra izvedli delavnice izdelovanja štukatur. Delavnic se je v 4 skupinah udeležilo skoraj 70 učencev v starosti od 9 do 13 let. Pod mentorstvom vodje projekta Znanje in veščine iz depoja, akademskim restavratorjem Alešem Venetom in konservatorsko-restavratorskim tehnikom Darkom Prahom so se mladi ustvarjalci seznanili z načinom izdelave štukatur, izdelali kalupe iz mavca in modelirali lastne štukature v glini. Poleg tega so se na delavnici »Dotik umetnika«, ki jo je vodila Andreja Matijevc, seznanili z baročno dediščino gradu Brežice – Viteško dvorano in njenim avtorjem, Frančiškom Karlom Rembom.
Delegacijo Posavskega muzeja Brežice (Alenka Černelič Krošelj, direktorica, Aleš Vene, akademski restavrator, Darko Prah, konservatorski-restavratorski tehnik, Andreja Matijevc, koordinatorka in organizatorka kulturnih programov in Jana Puhar, kustosinja arheologinja) so v Dobŕanyju prijazno gostili predstavniki omenjenih ustanov na čelu z županom g. Martinom Sobotko, ravnateljem umetniške šole g. Janom Vozárjem in direktorico kulturnega centra go. Jaroslavo Umnerovo.
Naši gostitelji so predstavili tudi bližnji Klášter Chotěšov, nekdanji samostan. Baročni dvorec bo po koncu obnovitvenih del, ki so sofinancirana tudi iz EU fondov, namenjen razstavi baročne umetnosti Zahodne Češke.
Na poti v Dobřany pa smo se sodelavci Posavskega muzeja Brežice v ponedeljek, 12. novembra udeležili še odprtja razstave Mestnega muzeja Krško o dr. Mihajlu Rostoharju na Filozofski fakulteti Masarykove univerze v Brnu. Dr. Mihajlo Rostohar je bil pomemben Krčan, soustanovitelj Univerze v Ljubljani ter ustanovitelj oddelkov za psihologijo na filozofskih fakultetah v Brnu in Ljubljani.
Ob predstavitvi našega dela, smo te dni izkoristili še za strokovno izpopolnjevanje, saj smo v Plznu obiskali Muzej Zahodne Češke, na poti domov pa še v nemškem Passau baročno mestno jedro s stolnico sv. Štefana.
 
345678IMG_7362IMG_7366IMG_7370IMG_7374IMG_7384IMG_7391IMG_7392IMG_7422IMG_7428IMG_7437IMG_7451IMG_7474IMG_7479IMG_7600IMG_7608IMG_7620IMG_7623IMG_7627IMG_7631IMG_7642IMG_7652IMG_7661IMG_7662IMG_7809
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
© 2020, posavski-muzej.si | O piškotkih