Foto galerija

Poletna grajska dogodivščina 2018 v Posavskem muzeju Brežice

Objavljeno: 27.06.2018
Poletna grajska dogodivščina 2018 v Posavskem muzeju Brežice

V prvem tednu šolskih počitnic smo v Posavskem muzeju Brežice že četrto leto izvedli Poletno grajsko dogodivščino za naše najmlajše, »muzejčke«.
Začeli smo na 69. rojstni dan muzeja, v torek, 26. junija s pesmijo Vse najboljše kot uvod v praznovanje muzeja. Ogledali smo si razstavo »Vljudno vabljeni, nič siljeni« in postali »Zakajčki« gospe Ive Stiplovšek. Tako smo po muzeju odkrivali sledove začetkov muzeja in obiskali kustosinje, konservatorsko-restavratorsko delavnico in upravo ter izvedeli kako nastaja nova razstava o ognju. Naredili smo letošnje zastavice z zmajčki in ogenjčki. Za konec prvega dne so nas obiskali gasilci iz PGD Pišece in PGD Globoko in pokazali opremo ter suho vajo mladih gasilcev.

Drugi dan smo z gostjami Mihaelo Blaževič, Olgo Rožman, Vlasto Kerin in Anico Hotko iz Kapel ustvarjali rožice iz krep papirja, stolčke iz trav in spekli koruzno prgo. Ogledali smo si delček etnografskega filma Tak ti je tu blu na kmetih: od zrna do koruznega kruha in si z Jožico Penič ogledali razstavo Časi na vasi, kjer sta predstavljena še filma Od pera do vajkoža in Tak ti je tu blu. Obiskala nas je Nuša Derenda, da smo skupaj pospravili razstavo Anuška Žnideršič iz Brežic, saj smo na Razstavi v razstavi pripravljali novo, tokrat našo razstavo: Muzejčki in ogenj. Skupaj smo še zapeli letošnjo pesem Dogodivščine. Franc Černelič iz Podbočja nam je predstavil nekaj stare gasilske opreme, fotografije in priznanja ter nas opozoril na nevarnosti ognja. Za zabaven konec pa smo se pomerili v zbijanju lončkov z vodo.

V četrtek se nismo ustrašili dežja. Dan smo spet posvetili Časom na vasi, tokrat so prišli ustvarjalci filma iz Pišec. Po ogledu povzetka filma Pšečka bratva, sta Vinko Lesinšek in Ivan Šeler, prikazala klepanje in brušenje orodja, v čemer so se preizkusili tudi muzejčki. V razstavi pa sta Anica Butkovič in Irena Markovič predstavili številne predmete in njihovo uporabo ter poimenovanje v narečju. Po malici smo se z zastavicami odpravili do Mladinskega centra, kjer nas je pričakal župan Ivan Molan in se posladkali s sladoledom. Na koncu smo se preizkusili v nošenju košare na glavi in v ruženju koruze. Naredili smo še strašne telebe, s katerimi so včasih strašili otroke, da niso trgali grozdja za sladkanje.

V petek smo se dobili zvečer in se preizkusili v netenju ognja s kremenom, palicami in drugimi pripomočki ter ugotovili, da to sploh ni lahko. Tekmovali smo v nošenju košar na glavi s pomočjo svitkov, ruženju koruze, se pomerili v zbijanju tarč in se tako prelevili v čisto prave gasilce. Po večerji smo si ogledali film Od pera do vajkoža ustvarjalcev iz Kapel, v muzejskih razstavah ustvarjali z ogljem na temo ognja in se za konec napotili na nočno raziskovanje muzeja s svetilkami. Po sladkih palačinkah smo po zgodbici za lahko noč zaspali med grajskimi zidovi.

Po mirni noči in zajtrku smo postavljali svojo razstavo o ognju, Razstava v razstavi: Muzejčki in ogenj, ki bo na ogled do jeseni. Spoznali smo od kod je prišlo ime za znano jed »šmorn« in se igrali namizne igre. S kuharsko ekipo Gostile Kunst smo izdelali krompirjeve svaljke in spremljali kako se naredi pravi carski praženec. Ob koncu Dogodivščine smo odprli knjigobežnico na dvorišču, katerih pobudnik je Posavsko slavistično društvo, zato je bil z nami predsednik David Križman. Potem smo se odpravili po muzeju, kjer smo staršem predstavili vse kar smo ustvarjali, videli in doživeli. Za konec smo poskusili svaljke z gobami, se posladkali s palačinkami in »šmornom« ter s skupnim druženjem zaključili še eno uspešno Poletno grajsko dogodivščino.
 
IMG_1645IMG_1686IMG_1710IMG_1752IMG_1772IMG_1803IMG_1500 - KopijaIMG_1495 - KopijaIMG_1474IMG_1277IMG_1162IMG_1091IMG_1043IMG_0998IMG_0951IMG_0700IMG_0693IMG_0641IMG_0621IMG_0559IMG_0543IMG_0512IMG_0499IMG_0485IMG_0472IMG_0412IMG_0282IMG_0224IMG_1826IMG_1855
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Vrečka Evropa
8,00 EUR
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2019, posavski-muzej.si | O piškotkih