Foto galerija

Poletna grajska dogodivščina 2015

Objavljeno: 02.07.2015

Dnevnik počitniškega dogajanja v gradu Brežice


Prvi dan »poletne grajske dogodivščine« se je pričel v torek ob 8. uri zjutraj, ko je vse zbrane otroke v malem avditoriju pozdravila direktorica Posavskega muzeja Brežice, Alenka Černelič Krošelj, potem smo se spoznavali in povedali nekaj besed o muzeju. Sledil je ogled muzeja in gradu. Pogovarjali smo se o gradovih in njihovih prebivalcih. Po malici so na delavnici fantje izdelovali ščite in vezirje, dekleta pa so izdelala klobučke in prtičke dvornih gospodičen.

Drugi dan smo vsi dobili nove rdeče majice. Po čaju in »grajskih« piškotih smo se odpravili na ogled v muzej. V etnološki zbirki so prav vsi pokazali dobro znanje o delu, orodjih in drugih predmetih kmetov v preteklosti. V zbirki 16. stoletja smo spoznali čas turških vpadov, kmečkih uporov in reformacije. Ves čas je bil z nami puntar, ki je tudi sam povedal nekaj zanimivih zgodb. Naučili smo se puntarsko pesem Le vkup, le vkup uboga gmajna. Po malici smo izdelali puntarsko zastavo in zastavice ter se z njimi in s pesmijo odpravili po mestu, kjer nas je pozdravil župan Ivan Molan ter nas povabil na sladoled.

Tretji dan grajske dogodivščine smo spoznali kaj se dogaja v gradu danes.
Raziskali smo (skoraj) vse kotičke gradu od kleti, nekdanjih zaporov, do podstrešja, delavnice, pisarn ... Kustosi so nas povabili v svoje pisarne in nam predstavili svoje delo ter pokazali nekaj zanimivih predmetov. Restavratorji in konservatorji so nam v delavnici pokazali kako skrbijo za muzejske predmete in kako ustvarjajo spominke. Spoznali smo tudi kaj vse se še v gradu in muzeju dogaja in si ogledali umetnostne razstave.
Po malici smo pričeli z likovnim ustvarjanjem v različnih prostorih gradu in ustvarili čisto pravo razstavo. Za konec smo se preskusili še kot konservatorji in sestavljali črepinje ter izdelali makete vodovodnih stolpov.
Seveda pa ni manjkalo niti zabave in iger. Zelo smo se zabavali z igranjem z vrtavko (marjanco) in s fižolčki ter metanjem obročkov.

Četrti dan se je začel šele zvečer. Zbrali smo se ob 19. uri na terasi, potem pa smo se s pesmijo odpravili na travnik za gradom, kjer smo si pripravili večerjo. Ob tabornem ognju smo prepevali in se igrali zanimive igre. Ko se je stemnilo, smo se odpravili v muzej, po katerem smo se sprehodili v temi, svetlobo so nam dajale le ročne svetilke. Najprej smo si ogledali zbirko 20. stoletja, kjer so največ pozornosti pritegnile medalje in predmeti našega odličnega športnika Primoža Kozmusa. Sledil je še ogled svetil skozi čas. Ker je bila ura že pozna smo se pripravili na spanje in ob pripovedovanju grajske zgodbe čisto počasi zaspali med debelimi grajskimi zidovi, ki po dolgih desetletjih spet niso bili sami ...

V novo jutro zadnjega dne so nas popeljale glasne prebivalke gradu, »grajske« lastovice, ki pa vseh utrujenih glavic vendarle niso uspele prehitro zbuditi. Kmalu je prijetno zadišalo po sveže pečenih rogljičkih, ki so ob čaju in drugih dobrotah predramile še tiste najbolj zaspane. Sledili so jutranji rituali, pospravljanje in različne igre, še zadnja delavnica izdelovanja svečk in žepkov, muzejska ekipa pa je pripravila vse za predstavitev staršem. Ti  so se nam pridružili v Viteški dvorani, kjer smo predstavili vsak dan posebej. Vsi udeleženci so sabo odnesli DVD fotografij in veliko novih vtisov prve in prav gotovo ne zadnje poletne grajske dogodivščine.


 
IMG_9677IMG_9780IMG_9787IMG_9822IMG_9840IMG_9528IMG_9586IMG_9472IMG_9425IMG_9358IMG_8492IMG_8641IMG_8757IMG_8767IMG_8851IMG_8919IMG_9042IMG_9051IMG_9125IMG_9245IMG_9860IMG_9898IMG_0013IMG_0076IMG_0086IMG_0106IMG_9925IMG_9965IMG_9984
Pošlji e-razglednico
Vpišite vaš elektronski naslov in bodite redno obveščenih novostih.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.
Spoštovani,
prijava na naše e-novice je uspešna.

Želimo vam lep dan,
www.pmb.si
Iz muzejske trgovine
Beležka z motivom Viteške dvorane
4,00 EUR
Zloženka Posavski muzej Brežice
 
Oglejte si jo lahko tukaj

 
 
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2018, posavski-muzej.si | O piškotkih