Foto galerija

Odprtje razstave Brežice in Attemsi v času med obema vojnama

Objavljeno: 13.10.2022
V četrtek, 13. oktobra 2022, je ob gradu na Prešernovi ulici potekalo odprtje ulične razstave z naslovom Brežice in Attemsi v času med obema vojnama v organizaciji Posavskega muzeja Brežice.
 
Letos obeležujemo 370 let rojstva in 290 let smrti grofa Ignaca Marije Attemsa (1652—1732), ki je gospostvo Brežice kupil leta 1694 in je utemeljitelj štajerske veje rodbine Attems. Posestvo je ostalo v lasti družine vse do konca 2. svetovne vojne. Razstava predstavlja življenje grofa Ferdinanda Marije III. Attemsa (1885–1946), zadnjega lastnika veleposestva Brežice, njegovo delo, Brežice in predvsem brežiški grad v obdobju med obema vojnama ter širši vpliv družine na lokalno okolje.
 
Grof Ferdinand Attems je imel v lasti posestva Brežice, Podčetrtek, Olimje in Slovensko Bistrico, kjer je z družino stalno živel, ter palačo v Gradcu. Po prvi svetovni vojni je postal jugoslovanski državljan.  Bil je dobro izobražen, družaben, ugleden, dobrodelen in človek širokih interesov ter ljubitelj umetnosti. Leta 1910 je doktoriral iz gozdarstva. Bil je strasten lovec in aktiven član številnih društev. V času med obema vojnama je bil grof Attems razlaščen za približno eno četrtino njegovega celotnega posestva. Grof Attems je postavil temelje zdraviliškega turizma v Posavju. Vrelci na Čatežu na Attemsovem posestvu so bili odkriti že konec 18. stoletja. V 2. polovici 19. stoletja so skromno zdraviliško infrastrukturo grofje oddajali v najem.  Leta 1925 je grof zgradil novo majhno zdravilišče, osrednji hotel je bil zgrajen v švicarskem stilu in še danes lepo obnovljen leži v središču Term Čatež. Danes nosi ime Hotel Toplice. Zdravilišče se je razvijalo vse do pričetka vojne. Po koncu 2. svetovne vojne so Terme Čatež s postopnim in vztrajnim delom postale največje zdravilišče v Sloveniji.
Med 2. svetovno vojno je bil vpoklican v nemško vojsko, kjer je kot član naborne komisije pomagal marsikateremu slovenskemu naborniku. Leta 1944 je bil zato s tega položaja razrešen. Kljub temu je bil ob koncu vojne skupaj z ženo in aretiran ter zaradi veleizdaje obsojen na prisilno delo, izgon in zaplembo celotnega premoženja. Z njima se je izgubila leta1946 vsaka sled. Podobna usoda je doletela še enega izmed njegovih petih sinov.  
 
Na razstavi si je moč ogledati fotografije iz družinskih albumov družine Attems, ki jih hranijo v Pokrajinskem arhivu Maribor. Poseben poudarek je na fotografijah, ki so bile posnete v Brežicah v času med obema vojnama in so prvič predstavljene posavski javnosti. Na razstavi je na ogled tudi gradivo iz zbirk Posavskega muzeja Brežice ter izrezki iz tedanjega časopisja.
 
Razstavo je predstavila avtorica Mihaela Kovačič, ki je pripravila razstavo v sklopu priprav na strokovni izpit za naziv kustosinja pod mentorstvom Alenke Černelič Krošelj, direktorice Posavskega muzeja Brežice in dr. Blaža Vurnika iz Mestnega muzeja Ljubljana.
 
Večer je obogatila skupina trobil iz Glasbene šole Brežice z glasbenim programom.
IMG_1415IMG_1417IMG_1420IMG_1447IMG_1453IMG_1456IMG_1470IMG_1473IMG_1475IMG_1477IMG_1481
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
Psom prijazen muzej
© 2023, posavski-muzej.si | O piškotkih