Foto galerija

Konferenca Gradovi Posavja: Projekt povezovanja in izhodišče za sodelovanje, 6. april 2017

Objavljeno: 13.04.2017
V četrtek, 6. aprila 2017, je na gradu Sevnica potekala konferenca Gradovi Posavja: Projekt povezovanja in izhodišče za sodelovanje.
Neformalno združenje Gradovi Posavja vključuje upravljavce šestih gradov v Posavju: Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, ki upravlja nekdanji samostan v Kostanjevici na Krki, Kozjanski park Podsreda, ki upravlja grad Podsreda, Kulturni dom Krško, enota Grad Rajhenburg, ki upravlja grad Rajhenburg, Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica, ki upravlja grad Sevnica, Posavski muzej Brežice, ki upravlja grad Brežice in Terme Čatež, ki so lastnice gradu Mokrice.
Kot prvi »zunanji« promocijski korak smo ob zaključku leta 2015 izdali brošuro Gradovi Posavja. Ob snovanju in pripravi skupne brošure smo pripravili skupni projektni predlog, ki vključuje raznovrstna povezovanja predvsem na področju programov in promocije s ciljem, da soustvarimo močno in povezovalno »kulturno in turistično enoto« Gradovi Posavja.
Združeni pod regionalnim nazivom Gradovi Posavja po najboljših močeh sledimo začrtanemu projektu, ki vključuje programsko in promocijsko-tržno povezovanje gradov v Posavju, vzpostavlja novo blagovno znamko z namenom skupne promocije javnih in tržnih storitev ter se zavezuje k iskanju poti za sodelovanje in povezovanje tudi izven Posavja. Prizadevamo si, da bi s skupnimi močmi izkoristili tudi vse sinergije ponudnika Terme Čatež (grad Mokrice), ki je eden izmed največjih turističnih akterjev v državi, in sicer predvsem preko promocijskega in prodajnega nastopa oz. predstavitve gostom, ki prihajajo v Posavje. Tako je cilj projekta, da z inovativnim pristopom dvignemo prepoznavnost in dodano vrednost mreži gradov, ter vsem dosedanjim in razvijajočim se dejavnostim v regiji ter s tem dosežemo čim večje odpiranje v širši slovenski in mednarodni prostor.
Konferenco smo organizirali z namenom nadgraditve in razširitve sodelovanja. Predstavili smo projekt Gradovi Posavja in na podlagi predstavljenih povezovanj sorodnih združenj in dobre prakse povezovanj gradov v sosednji Avstrije, oblikovali izhodišča za prihodnje sodelovanje.
Ob odprtju konference so prisotne nagovorili: Mojca Pernovšek, direktorica Javnega zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica, Srečko Ocvirk, župan Občine Sevnica in Renata Martinčič, v. d. generalne direktorice Direktorata za turizem na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.
V prvem sklopu konference je Damjana Pečnik, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo RS predstavila grajske objekte v Sloveniji, njihov potencial, uporabo in obnovo, Martina Ajster, predstavnica Die Schlösserstrasse – Ceste gradov iz Avstrije, pa je predstavila uspešen projekt povezovanja gradov na avstrijskem Štajerskem, ki bo letos obeležil 30 let delovanja.
V drugem sklopu konference je mag. Sandra Boršić, predstavnica Združenja zgodovinskih mest Slovenije in Mestne občine Novo mesto predstavila uspešno povezovanje in sodelovanje slovenskih zgodovinskih mest, Alenka Černelič Krošelj, v. d. direktorice Posavskega muzeja Brežice pa je predstavila projekt Gradovi Posavja, dosedanje delo in cilje v prihodnje. Nataša Kolenc iz Mestne Občine Nova Gorica je ob zaključku konference predstavila projekt Restaura in poudarila potencial javno zasebnega partnerstva pri revitalizaciji dediščinskih stavbah, kar pa je še v razvoju.
Konference so se udeležili udeleženci iz celotne Slovenije in tudi iz Hrvaške; predstavniki upravljalcev in lastnikov grajskih stavb, turističnih organizacij, kulturnih ustanov, muzejev in konservatorsko-restavratorske stroke.
Po zaključku uradnega dela, je gostitelj konference, Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica, udeležence popeljal na ogled Gradu Sevnica.
 
Predstavniki projekta Gradovi Posavja:
Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica, grad Sevnica, zanj Mojca Pernovšek
Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, samostan Kostanjevica na Krki, zanj Goran Milovanović
Kozjanski park, grad Podsreda, zanj mag. Hrvoje T. Oršanič
Kulturni dom Krško, grad Rajhenburg, zanj Darja Planinc
Posavski muzej Brežice, grad Brežice, zanj Alenka Černelič Krošelj
Terme Čatež, grad Mokrice, zanj Alenka Mokrovič Pogačar
 
IMG_7519IMG_7525IMG_7526IMG_7531IMG_7532IMG_7534IMG_7536IMG_7543IMG_7544IMG_7549IMG_7557IMG_7564IMG_7566IMG_7568IMG_7570IMG_7574IMG_7590IMG_7594
Pošlji e-razglednico
Vpišite vaš elektronski naslov in bodite redno obveščenih novostih.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.
Spoštovani,
prijava na naše e-novice je uspešna.

Želimo vam lep dan,
www.pmb.si
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
Zloženka Posavski muzej Brežice
 
Oglejte si jo lahko tukaj

 
 
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2018, posavski-muzej.si | O piškotkih