Foto galerija

Javno vodstvo po pokopališču v okviru Dneva odprtih vrat Komunale Brežice

Objavljeno: 21.04.2017
Začetek dogodka: 21.04.2017
Konec dogodka: 21.04.2017
Danes sta imeli kustosinji muzeja dr. Ivanka Počkar in Oži Lorber javno vodstvo po pokopališču Brežice v okviru Dneva odprtih vrat Komunale Brežice. Zbranim sta predstavili pokopališče z etnološkega in umetno-zgodovinskega vidika.
Po treh znanih pokopališčih, frančiškanskem ob samostanski cerkvi sv. Antona Padovanskega, pokopališču ob župnijski cerkvi sv. Lovrenca na zahodnem robu mesta, ki ga je leta 1781 spodjedla Sava, ter nato po pokopališču na severnem delu mesta (danes Športni stadion), so v začetku 20. stoletja začeli pokopavati na novem, sedanjem pokopališču jugovzhodno od mesta.
Številni ohranjeni nagrobniki na brežiškem pokopališču so pomembna kulturna dediščina, razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena. Kustosinji  sta spregovorili o njeni zgodovinski, umetnostni in etnološki pričevalnosti, pomembnosti posameznikov in meščanskih družin na področju gospodarstva, uprave, sodstva, zdravstva in ostalega družbenega, duhovnega in kulturnega življenja.
Dan je bil izjemno sončen, tako da so bile za dobrih 20 udeležencev sprehoda tudi mračne pokopališke zgodbe manj turobne.

 
IMG_8075IMG_8084IMG_8085IMG_8091IMG_8103
Pošlji e-razglednico
Vpišite vaš elektronski naslov in bodite redno obveščenih novostih.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.
Spoštovani,
prijava na naše e-novice je uspešna.

Želimo vam lep dan,
www.pmb.si
Iz muzejske trgovine
Beležka z motivom Viteške dvorane
4,00 EUR
Zloženka Posavski muzej Brežice
 
Oglejte si jo lahko tukaj

 
 
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2018, posavski-muzej.si | O piškotkih