S koncem leta 2017 smo v Posavskem muzeju Brežice na novo postavili prvi del stalne arheološke razstave Tisočletja posavskih gričev in ravnic. Razstava, ki se nahaja v dveh prostorih drugega nadstropja gradu,  je zasnovana kot kronološki pregled ali sprehod skozi najstarejšo preteklost Posavja.
Popolnoma prenovljen je drugi prostor razstave, v katerem predstavljamo rimsko obdobje. Gradivo, ki v večji meri pripada trem najdiščem – Drnovemu pri Krškem (rimskemu Neviodunumu), Ribnici pri Jesenicah na Dolenjskem (rimski Romuli) in Dobovi, je bilo pridobljeno z arheološkimi izkopavanji od 60 let prejšnjega stoletja pa do leta 2008. Osrednja tema postavitve je bivalna kultura rimskega sveta, ki je doživela velik razvoj s pojavom zidane gradnje in uporabo številnih novih tehničnih rešitev kot so centralno ogrevanje, vodovod, kanalizacija, uporaba malte, betona, opeke, okenskega stekla, opečne strešne kritine, ... Arheološki dokazi visoke bivalne kulture so praviloma fragmentarno ohranjeni, zato predstavo in domišljijo opazovalca spodbujamo z rekonstrukcijo rimskega doma.
V vitrinah so razstavljeni zlasti predmeti, ki so služili kot hišni inventar, čeprav je bilo kar precej izmed razstavljenih predmetov v resnici najdenih v grobovih. Krhko steklo in fine namizne posode se namreč v naselbini ohranijo le v drobcih. Večina finih izdelkov je bilo uvoženih iz tujih delavnic, zato v posebni niši izpostavljamo promet po Savi in pristanišče Neviodunum.
Kot zavetnik rimskega doma nas s pomočjo sodobnih tehnologij iz svoje vitrine pozdravlja tudi hologram bronastega kipca plesočega Lara, znamenite najdbe z avtocestnih izkopavanj v Ribnici pri Jesenicah na Dolenjskem.
Prvi prostor razstave, v katerem predstavljamo prazgodovinska obdobja, je še v procesu nastajanja. Osrednji del je tako čez ves prostor raztezajoč se časovni trak s slikarskimi upodobitvami prazgodovinskih prizorov, ki si sledijo po časovnih obdobjih od starejše kamene do mlajše železne dobe. Pospremljeni so z razlagami in opisi najpomembnejših značilnosti posameznih dob ter z navedbo reprezentativnih najdišč v Posavju, ki so tudi označena na zemljevidu.
Predvidoma v letu 2019 bomo prazgodovinski del zbirke po vzoru že prenovljene rimske zbirke dopolnili z rekonstrukcijami in pospremili s predmeti, ki so trenutno v postopku konserviranja in restavriranja.
 
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih