Aktualni dogodki in prireditve

Vodovodni stolp – trajnostni razvoj in oskrba z vodo

Objavljeno: 14.04.2023

Prvi vodovod v Posavju je bil zgrajen v 1. stoletju našega štetja in je po lončenih ceveh zagotavljal rimskemu mestu Neviodunum (danes Drnovo) pitno vodo z izvira pod Gorjanci. Rimljani, ki so zasnovali Neviodunum kot pristanišče in pretovorno postajo ob Savi, so se naslonili na prazgodovinsko mrežo transportnih poti, tudi vodnih. Sava je tako ostala pomembna plovna pot vse do 19. stoletja, ko jo je nadomestila železnica.
Brežičani so se v začetku 20. stoletja oskrbovali s pitno vodo iz javnih ali lastnih vodnjakov in izvirkov. Poleg razširjene uporabe podtalne vode za različne namene so uporabljali tudi kapnico. V Brežicah je bilo nekaj javnih vodnjakov vzdolž glavne mestne ulice in nekaj v stranski ulici – Gasi (Ulica stare pravde). Vsaj trije so bili Attemsovi, eden samostanski in eden bolnišnični. Vodnjake so opustili in zaprli, ko je bil v večino hiš napeljan vodovod. Čeprav je bil le-ta v Brežicah na voljo že od leta 1914, napeljava ni segala v vse prostore v hiši. Vodo za pranje so še vedno prinašali iz reke Save, za pitje in kuhanje pa vodo iz vodnjakov, studencev in vodovoda. Izjemno varčno so uporabljali vodo za osebno nego.
Vodovodni stolp, simbol Brežic, je bil zgrajen leta 1914 za potrebe mestnega vodovoda, sočasno z naftno elektrarno, ki je dajala moč črpalkam za prečrpavanje vode v vodohran na vrhu stolpa s prostornino 203 m3. Od tu naprej je voda po vodovodnem omrežju potovala v brežiške domove. Zaradi novih in sodobnejših virov pitne vode je vodovodni stolp sčasoma pričel izgubljati svojo prvotno funkcijo, leta 1983 pa je bil izključen iz vodovodnega omrežja. Danes je vodovodni stolp edini vodovodni stolp v Sloveniji, ki je v celoti dostopen obiskovalcem in priča o tehničnem napredku, ljubezni in povezovanju narave in kulture. Je prepoznavni in zaščitni znak mesta in ima neprecenljiv pomen za Brežice in območje.
 
Pripravile: Anja Medved, Anja Zagode, Petra Karalić, Maja Baškovč, Andrej Ivanšek

#naprejvpreteklost #dobropočutje #trajnostnirazvojPovezava do interaktivnega virtualnega ogleda Vodovodnega stolpa: https://tour.virtualtour360.top/tours/GUN59Te3H

 

VS thumbnail
Koledar19zaTisk-1-page-001
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
Psom prijazen muzej
© 2023, posavski-muzej.si | O piškotkih