Aktualni dogodki in prireditve

Tiskovna konferenca 500 let kmečkega upora; Le vkup, le vkup uboga gmajna

Objavljeno: 12.05.2015
V ponedeljek, 11. maja 2015 je potekala v Malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice tiskovna konferenca, na kateri je bil podrobno predstavljen vsebinsko izjemno bogat program praznovanja 500. obletnice vseslovenskega kmečkega upora 1515.

Osrednji dogodek bo vseslovenska proslava 19. junija ob 20. uri na dvorišču gradu Brežice, novembra pa bo potekal znanstveni simpozij namenjen interdisciplinarni obravnavi kmečkih uporov in njihovi razsežnosti.

Že prej, in sicer to soboto, 16. maja 2015 ob 10.30 pa bo v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice potekalo odprtje digitalne likovne razstave 500 let vseslovenskega kmečkega upora 1515, za katero so likovna dela prispevali učenci in dijaki 11 osnovnih in srednjih šol v okviru likovnega natečaja na temo kmečkih uporov.
 
Program, ki ga koordinira Posavski muzej Brežice, nastaja v tesnem sodelovanju z Arhivom Republike Slovenije, Kozjanskim parkom Podsreda, Kulturnim domom Krško, enotama Mestni muzej Krško in Grad Rajhenburg, Narodnim muzejem Slovenije, Oddelkom za etnologijo in kulturno antropologijo in Oddelkom za zgodovino FF, Univerza v Ljubljani, Osnovno šolo Brežice, Pokrajinskim muzejem Celje, Pokrajinskim muzejem Kočevje, Slovensko Matico, Zgodovinskim arhivom Celje in ZRC SAZU, Zgodovinskim inštitutom Milka Kosa, Zavodom za šolstvo RS, JSKD OI Brežice ter z drugimi strokovnjaki.
 
Tiskovna konferencaSodelujoči na tiskovni konferenciRekonstruirana noša puntarjev na podlagi risbe Franja Stiplovška
DLB VABILO_K16
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Vrečka Evropa
8,00 EUR
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2019, posavski-muzej.si | O piškotkih