Aktualni dogodki in prireditve

Terenska raziskava študentov etnologije in kulturne antropologije

Objavljeno: 14.10.2015
Začetek dogodka: 06.11.2015
Konec dogodka: 21.11.2015
Ob 500-letnici slovenskega kmečkega upora Posavski muzej Brežice, Kozjanski park ter Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani organizirajo študentsko terensko raziskovalno akcijo o načinih življenja in pogledih na kmetijstvo med kmeti in drugimi prebivalci Posavja in Kozjanskega.

Namen raziskave je iz prve roke ugotoviti, kako kmetovalci (pa tudi tisti, ki so na kmetijah odraščali, a danes ne kmetujejo več) razumejo pretekle in sodobne dejavnike kmetovanja. Študentje bodo sogovornike najprej povprašali o njihovih spominih na preteklost domače kmetije in na spreminjanje kmetije skozi čas. Spraševali bodo o delu z zemljo in živino v preteklosti in sodobnosti. Nato se bodo dotaknili nacionalnih politik na področju kmetovanja, pa tudi evropske kmetijske politike kot pomembnega usmerjevalca razvoja kmetijstva. Zanimalo jih bo še, kaj kmetje menijo o vse bolj prisotnem ekološkem kmetovanju. In ne nazadnje, iskali bodo odgovore na vprašanja, kakšen ugled imajo kmetje v sodobni slovenski družbi, kako svoj družbeni status opisujejo kmetje sami ter kako ugled kmečkega poklica oblikuje kmetovo samozavest. V skladu z obletnico punta pa bodo dobrodošle tudi kritične misli prebivalcev Posavja in Kozjanskega.
 
Študentje bodo Posavje in Kozjansko obiskali v dveh terminih, to je:
  • - v petek in soboto, 6. in 7. novembra 2015 ter
  • - v petek in soboto, 20. in 21. novembra 2015.
Mentorji in organizatorji raziskave vas zaprošamo, da nas obvestite do 30. oktobra 2015, če bi želeli sodelovati v pogovoru s študenti.

Kontakti:
Posavski muzej Brežice, Andreja Matijevc, na e-pošto: andreja.matijevc@pmb.si, na telefon: 07 466 05 19 ali na mobilno številko 031 708 737.
 
Prav tako vse naprošamo, da študente, ki bodo obiskali vas in vaš kraj, sprejmete na svojih domovih in jim odkrito spregovorite o spominih na kmetovanje v preteklosti in o svojem videnju kmetovanja v današnjem času.
 
 Alenka Černelič Krošelj, vodja projekta Le vkup 1515—2015, Posavski muzej Brežice
Miha Kozorog, mentor, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani

 
Terenska raziskava je del projekta Le vkup 1515—2015, ki v koordinaciji in vodenju Posavskega muzeja Brežice povezuje številne ustanove in posameznike. Projekt sta omogočila Ministrstvo za kulturo RS in Občina Brežice ter vse sodelujoče ustanove.
 
Obeležitev poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije gospoda Boruta Pahorja. 
Brez naslova
DLB VABILO_K16
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Vrečka Evropa
8,00 EUR
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2019, posavski-muzej.si | O piškotkih