Aktualni dogodki in prireditve

S pomladjo je odšla Marjanca Dobnikar (1929–2018)

Objavljeno: 03.04.2018
Rojena je bila v vasi na hribčku, obsijanem s soncem, njej nadvse ljubih Artičah pri Brežicah, od koder je »razgled za bogove«. O rojstni vasi je vedno govorila s posebno ljubeznijo, celo trave, je zapisala, ne dišijo nikjer na svetu tako opojno, kot v domačem kraju, in nikjer ne cvetijo lepše rože na oknih in ne pojejo ptice tako lepo, kot v njenem rojstnem kraju. In pesmi – te je poslušala najbolj ubrane prav tam, v družini in na vasi, in jih kasneje tudi sama prepevala s posebnim žarom. V Ostreličevi družini, v katero se je po treh dečkih Marjanca narodila kot četrti otrok, so imeli radi knjige in glasbo. Vsi so radi brali in prepevali, Marjanca pa je v pevskih zborih in v odrskih igrah pogosto pela solistično.  Postala bi poklicna pevka, pa je eno življenje prekratko za vse talente, ki jih je imela mnogo.

Neusahljivo hrepenenje po domačem kraju in ljubeč spomin na otroštvo, zgodnjo mladost in dom, kjer so vsi veliko peli in igrali na inštrumente, posebno pa jih je označeval spoštljiv odnos do kruha, sta Marjanco Dobnikar napeljala, da zapiše svoje življenje v knjigi Poti moje mladosti – Kruh kot dediščina. Tako kot praznične srčaste pletenice iz izročila tet, zapomnjene do vseh potankosti, nam je s knjigo izročila svoje življenjske poti z vsemi bridkostmi, veselji in upanji. Po njeni zaslugi se je ohranila, natanko dokumentirala in se nadaljuje veščina izdelovanja okrašene praznične pletenice v obliki srca. Domiselno in spretno pa jo je tudi nadgradila z različnimi drobnimi in natančno izdelanimi testenimi predmeti za posebne priložnosti. Izdelala je 615 srčevih pletenic, za vsako je porabila 5 delovnih ur, skupaj 3075 ur – če bi ure pretvorili v 8-urne delovnike, bi jih bilo 385. Zadnji dve, 614. in 615. srce, je z ljubeznijo izdelala za razstavo Ženitovanjska pletenica v obliki srca – živa dediščina v Posavskem muzeju v Brežicah. Vitrino s pletenima srcema sta spremljala slikovna dokumentacija s postopkom izdelave pletenice v 24 slikah in 12-minutni dokumentarni film Izdelava srčeve pletenice Marjance Dobnikar. Od nje smo se poslovili v vežici sv. Marije, kot je Marjanci dodelil ime krstitelj, babica pa ji je dala ime Marjanca. Še zadnjič z njo in v njen spomin se je v mrliški vežici zavrtel film o srčevi pletenici – kulturni dediščini, s katero se je Marjanca Dobnikar zapisala v večnost.    

Zadnjikrat smo njeno čarobno petje  iz njej ljube odrske vloge – Planinske rože poslušali na najbolj žalosten dan prav na začetku pomladi, ko smo jo pospremili med petje ptic na ljubljanskih Žalah. Tolikim ljudem je veliko pomenila, da kar ni bilo konca pogrebnega sprevoda in žalosti, ki nas je prevevala. Z njo so odšli posebna moč, živahen utrip, nenehna delavnost in optimizem, ki jih je sejala med nas, ostala pa je izjemna dediščina, ki nam jo je zapustila v veselje, uživanje in skrb, ter upanje, da bomo pogumno in s spoštovanjem nadaljevali njeno delo, veščine, vrednote in ljubezen do dediščine, da bi na temeljih vsega dobrega, kar nam je dala, modro gradili naprej in srčno ravnali, kot je bila srčna gospa Marjanca. 

Ivanka Počkar
 
Srce za 90 let I-Stiplovšek-Marjanca Dobnikar-7-4-1994 (8)foto Matej Kramžer-2-2-2010 (4)foto Matej Kramžer-2-2-2010 (19)IMG_6465 [1600x1200]MarjancaDobnikar_pano_stolpciPLETENICA-SRCE-5239Srce za 90 let I-Stiplovšek-Marjanca Dobnikar-7-4-1994 (4)Srce za 90 let I-Stiplovšek-Marjanca Dobnikar-7-4-1994 (5)Srce za 90 let I-Stiplovšek-Marjanca Dobnikar-7-4-1994 (8)
DLB VABILO_K16
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Vrečka Evropa
8,00 EUR
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2019, posavski-muzej.si | O piškotkih