Aktualni dogodki in prireditve

Puntarska pot

Objavljeno: 29.09.2015
Začetek dogodka: 24.10.2015

Dvodnevna strokovna ekskurzija na temo 500 let vseslovenskega kmečkega upora

 
datum: 24., 25. 10. 2015
strokovni vodje: dr. Helena Rožman, Boris Hajdinjak, Alenka Černelič Krošelj

 
Vljudno vabljeni na strokovno ekskurzijo, ki bo sledila zgodovinskemu sosledju dogodkov od začetka vseslovenskega kmečkega upora leta 1515 na Kočevskem, do zatrtja v Celju. Razdeljena bo na »kranjski« in »štajerski« dan.
Prvi dan bo predstavljen širši zgodovinski kontekst v smislu političnega in gospodarskega ter družbenega življenja v takratnih slovenskih deželah. Sledili bomo potem upornih kmetov na najbolj zanimive lokacije uporniške pomladi 1515.
Drugi dan bo v znamenju puntarskega zborovanja v Slovenskih Konjicah in viška upora s spopadom v Celju. Po zelo uspešni pomladi, bomo spoznali poletne in jesenske dni 1515.
Vseskozi bodo na lokacijah, kjer se ustavljamo, ter med samo potjo, z nami strokovnjaki , ki nam bodo v vpogled podali tako širšo sliko dogodkov iz leta 1515, kot tudi nova dognanja nekaterih poglobljenih zgodovinskih študij na to temo.
 
1. DAN : Brežice – Novo mesto – Kočevje – Brestanica – Podsreda –  Brežice
 
Na prvi dan strokovne ekskurzije bomo raziskovali leto 1515 v Posavju, na Dolenjskem in na Kočevskem. Zbor bo v Brežicah v prostorih Posavskega muzeja Brežice, kjer je tudi edina stalna muzejska zbirka na temo kmečkih uporov, prvotni grad Brežice pa je bil v noči iz 19. na 20. junij 1515 požgan. V nadaljevanju bomo prečkali zgodovinsko mejo med Štajersko in Kranjsko ter se napotili proti Kočevju. Omenili bomo dogodke iz bližnjega gradu Mehovo, ki je danes v razvalinah.
Po starih prometnih povezavah ob reki Krki, mimo Dolenjskih toplic, kjer bo malica, skozi zaraščeno kočevsko pokrajino, se bomo ustavili v Pokrajinskem muzeju Kočevje. Ob obisku muzeja si bomo ogledali razstavo Leuhkup leuhkup woga gmaina. 500 let slovenskega kmečkega upora 1515, ki predstavlja dogajanje v daljnem letu 1515 na Kočevskem.
Na poti nazaj v Brežice, se bomo ustavili še pri Šrajbarskem turnu v Leskovcu pri Krškem in na gradu Rajhenburg. Iz zgodovinskih virov razberemo, da je uporna vojska kmetov Šrajbarski turn takrat napadla in oplenila. Za grad Rajhenburg pa je zapisano, da so v upornem letu 1515 puntarji grajsko stavbo zasedli, a ji kakšne omembe vredne škode niso povzročili. 22. junija pa je pod gradom prečkala Savo cesarjeva vojska, ki je nato nadaljevala svoj pohod po Dolenjski. Blizu Rajhenbugra je tudi grad Podsreda. V letu 1515 je bil napaden in zavzet. Tu bo tudi večerja. Od tu nas bo pot čez Bizeljsko peljala nazaj v Brežice. Vrnitev v Brežice bo polepšala organizirana večerja. Možna organizacija prenočišča z zajtrkom, kar uredimo za vsakega posameznega udeleženca (ali hostel ali manjši hotel v mestu).

2. DAN: Brežice – Svibno – Celje –  Slovenske Konjice – Brežice
Drugi, štajerski dan, se bomo zbrali pred brežiškim gradom in odpravili ob reki Savi mimo Krškega, Brestanice, Sevnice in Radeč do Svibnega. Grad, danes razvalina, je bil v začetku 16. stoletja v lasti zemljiškega gospoda Jurija Thurn. Od tam se bomo odpravili v Pokrajinski muzej Celje, kjer bomo govorili o vrhuncu punta. Tu je kmečka vojska napadla fevdalne najemniške vojake, ki jih je iz Maribora pripeljal nad njih Jurij Herberstajn. Vzeli si bomo čas za kosilo, nato pa iz Celja šli proti Slovenskih Konjicam, kjer so v vseslovenskem kmečkem uporu leta 1515 zborovali uporni kmetje in od koder so peticijo s svojimi zahtevami poslali cesarju. Sledi ogled mesta, ter sledenje dogodkom izpred 500 let.
Strokovna ekskurzija, ki je del projekta Le vkup 1515—2015, s katerim obeležujemo 500. obletnico največjega slovenskega kmečkega upora. Je del medinstitucionalnega projekta, ki je združil številne ustanove in posameznike. Program je del strokovne ponudbe in ni turističen program, pripravljen je v sodelovanju koordinatorja in vodje projekta Posavskega muzeja Brežice, Kulturnega doma Krško, enota Grad Rajhenburg in Borisa Hajdinjaka s podporo vseh vključenih tako v projekt kot v pot.
Dogodki obeležitve obletnice potekajo pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije gospoda Boruta Pahorja.
 
PRIJAVA IN POMEMBNI PODATKI:
Prijave (do 9. oktobra 2015) in dodatna vprašanja sprejemamo na 07 466 05 17, 031 708 737 in bostjan.kolar@pmb.si
 
Datumi in čas:
Sobota, 24. oktober in nedelja, 25. oktober 2015
Ekskurzija je dvodnevna z možnostjo udeležbe en dan ali pa oba dneva. Prednost imajo udeleženci, ki se bodo udeležili obeh dni.
Vstopna in zaključna točka so Brežice, avtobusna postaja pred Posavskim muzejem Brežice (grad Brežice, Cesta prvih borcev 1, 8250 Brežice) z možnostjo vstopa na »Puntarski bus« tudi na drugih dogovorjenih točkah.
Prostora za parkiranje avtomobilov je v neposredni bližini dovolj.
 
Cena in pogoji:

 
Cena »kranjskega« dneva: 50 €
Cena »štajerskega« dneva: 45 €
Dijaki in študenti imajo 30% popust
Cena vključuje:  avtobusni prevoz, 2 x kosilo in 1 x večerja, morebitne vstopnine (organizacija potovanja in strokovna vodenja so brezplačna)
 
Morebitna doplačila: pijača ob kosilu, večerja, prenočišče z  zajtrkom v starem mestnem jedru
 
Pogoj za prijavo na strokovno ekskurzijo je plačilo. Prijave sprejemamo v Posavskem muzeju Brežice, Cesta prvih borcev 1, 8250 Brežice. Za potrditev rezervacije se smatra vplačilo polnega zneska. Če je udeležence strokovne ekskurzije prijavila pravna oseba, se kot potrditev lahko smatra tudi naročilnica, e-mail, vendar mora biti le- ta potrjen iz naše strani. 
 
Organizator ima pravico do sprememb programa in cene.
 
 
 
naslovna slika 1
DLB VABILO_K16
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Vrečka Evropa
8,00 EUR
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2019, posavski-muzej.si | O piškotkih