Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Prva nedelja v muzeju: MUZEJSKI DONATORJI – OŽILJE MUZEJA: Alenka Gerlovič (1919–2010) in Robert Šupe

Nedelja, 7. april, 17.00, Knjižnica Posavskega muzeja Brežice


V knjižnici se bosta srečala muzejska donatorja Robert Šupe in Alenka Gerlovič (1919–2010), oba pedagoga, Gerlovičeva akademska slikarka, Šupe ljubitelj lepega, življenje obeh pa je prepleteno tudi s Posavskim muzejem Brežice.
Alenka Gerlovič je med letoma 1978 in 2010 muzeju podarila številna umetniška dela, fotografije, dokumentarno in drugo gradivo, Robert Šupe pa je muzej obogatil z opremo knjižnice, raznovrstno literaturo, številnimi osebnimi predmeti ter finančno podporo razstavnim projektom Posavskega muzeja Brežice.
 
Program: Robert Šupe in Alenka Černelič Krošelj.
Akademsko slikarko bo predstavila Andrejka Vabič Nose, kustosinja umetnostna zgodovinarka.
 
Glasbeni program: Andraž Kovačič, harmonika.

 

Foto galerija

Prvo nedeljo v mesecu aprilu, 7. aprila 2024, smo se v Knjižnici Posavskega muzeja Brežice spomnili dveh donatorjev muzeja, Alenke Gerlovič in Roberta Šupeta.
 
Direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj, ki je skupaj z Robertom Šupetom pripravila program dogodka, je poudarila pomen donatorjev v preteklosti in sedanjosti. Spomnila se je velike dobrotnice Josipine Hočevar (6. 4. 1824–16. 3. 1911) in njene vloge pri razvoju Posavja. Josipina Hočevar je med drugim podpirala Meščansko šolo v Krškem in darovala denar za širitev šole, zgradila bolnico, podprla prenovo župnijske cerkve v Krškem, štipendirala umetnike, itd. Donatorji, kot so Josipina Hočevar, Robert Šupe in Alenka Gerlovič, v okolju puščajo neizbrisen pečat, zato je pomembno, da obeležimo njihove sledi.
 
Alenka Černelič Krošelj je najprej predstavila donatorja Roberta Šupeta kot velikega dobrotnika Posavskega muzeja Brežice. Ne samo, da je muzej obogatil z opremo knjižnice, ampak je muzeju doniral knjižno gradivo in razne osebne predmete, dvakrat letno z muzejem sooblikuje dogodek z branjem klasične literature in občasno finančno podpre razstavne projekte Posavskega muzeja Brežice. Robert Šupe je za tokratni dogodek izbral odlomek iz Schillerjeve tragedije v 5. dejanjih - Maria Stuart iz leta 1861, ki jo je poslovenil France Cegnar.
 
V drugem delu dogodka je Alenka Černelič Krošelj kot veliko donatorko muzeja izpostavila Alenko Gerlovič, ki je Posavskemu muzeju Brežice podarila številna umetniška dela ter celoten osebni arhiv. Slikarko Alenko Gerlovič in njeno dolgo povezanost s Posavskim muzejem Brežice je predstavila kustosinja umetnostna zgodovinarka Andrejka Vabič Nose. Prvo donacijo del je slikarka muzeju predala že leta 1978. Do smrti, leta 2010, je Alenka Gerlovič muzeju podarila 1354 slik, grafik, risb, skic in drugih umetniških del, ter arhiv, ki v muzeju obsega 51 škatel.
 
Na dogodku je Alenka Černelič Krošelj javnosti predstavila tudi najnovejšo donacijo Posavskemu muzeju Brežice. Brežičan Laurens Kraai, ki prihaja iz Nizozemske, je muzeju doniral sliko Alenke Gerlovič z naslovom Cvetje, nastalo leta 1965. Donator Kraai  je poudaril večplastnost donirane podobe; lahko jo razumemo kot lepo podobo s šopkom ali kot simbolno sporočilo v jeziku barv in cvetja.
 
Dogodek Muzejski donatorji: ožilje muzeja je popestrila Tatjana Pinoza, prijateljica donatorke Alenke Gerlovič, ki je slikarko predstavila kot pronicljivo in zabavno žensko. S publiko je delila anekdote iz slikarkinega življenja in povedala, da jo veseli, da se tudi Posavski muzej Brežice spominja 105. obletnice slikarkinega rojstva. Dogodek je zaključil Robert Šupe s predstavitvijo globusa, ki je v Knjižnico Posavskega muzeja Brežice prispel iz Nizozemske.
 
Slika Alenke Gerlovič z naslovom Cvetje bo v Knjižnici Posavskega muzeja Brežice na ogled do konca junija. Stalna razstava slik Alenke Gerlovič v Posavskem muzeju Brežice bo po končani prenovi prostorov ponovno na ogled.
 
Glasbeno obogatitev dogodka je pripravil Andraž Kovačič, harmonika, ki je na posebni diatonični harmoniki zaigral polko in skladbi Astorja Piazzolle.


 


NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti