Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Posavski muzej Brežice – 75 let z dediščino posavskih gričev, ravnic in rek

26. junij 2024: razstava Muzejski donatorji – ožilje muzeja

Obletnice so priložnost za vpogled v preteklost, proslavljanje v sedanjosti ter razmislek o prihodnosti. Tako je oblikovana tudi 75-letnica Posavskega muzeja Brežice, ki od ustanovitve nosi regionalno ime ter sooblikuje zaupano območje, opredeljeno že leta 1939, ko so prvi posavski muzealci ustanovili Muzejsko društvo za politična okraja Krško in Brežice v Krškem.
Leto 2024 in 75. rojstni dan posvečamo vsem, ki so pomembni soustvarjalci muzeja, še posebej pa so vključeni v zadnje razstave in v njih tudi soudeleženi, kajti v njih imajo pomembno mesto donirani predmeti, predvsem pa pripovedi donatorjev. Muzejski donatorji so ožilje muzeja, muzejski sodelavci pa srce muzeja, skupaj je muzej trajnostno delujoč organizem, ki svojo energijo in moč izkazuje tudi skozi vključevanje v uresničevanje ciljev Agende 2030, usmerjenih v pet področij: ljudje, Zemlja, blaginja, mir in partnerstvo. Poslanstvo muzejev ni samo zbiranje, varovanje, raziskovanje in predstavljanje, ampak je znanje, ustvarjanje, komunikacija, inovativnost, kreativnost, delo s skupnostmi in sooblikovanje trajnostnega razvoja.
Rojstnodnevni projekt vključuje navedene cilje skozi dopolnitve stalnih razstav z različnimi zgodbami, ki obiskovalca navdihujejo in spodbujajo k razmisleku in akciji. Osrednji del projekta Muzejski donatorji – ožilje muzeja pa je namenjen slikarki in pedagoginji Alenki Gerlovič (1919–2010), ki je muzeju podarila večji del svojega fonda, in Ivanu Ivačiču (1921–1984), prvi kuharski TV-zvezdi in najbolj slavnemu slovenskemu chefu, ki ga spoznamo skozi predmete, ki ji je podaril sin Peter Ivačič.
Z razstavo Alenke Gerlovič, ki je umeščena v predstavitev Posavja med II. svetovno vojno, predstavljamo enega od glasov medvojne partizanske umetnosti. Preplet dokumentarnega gradiva, citatov in grafik  ilustrira njeno povezanost z Brežicami, prispevek k slovenski kulturi ter odnos do sveta.
Kuharski mojster in prva TV-kuharska zvezda v tedanji Jugoslaviji Ivan Ivačič, ki je srca Slovencev osvojil s svojo kuharsko oddajo na RTV Ljubljana med letoma 1960 in 1975 ter izredno uspešno  kuharico s preprostim naslovom Kuharska knjiga, je del postavitve Po Posavju z žlico in čašo že od leta 2021. Takrat smo praznovali mojstrov 100. rojstni dan, letos ob 40. obletnici njegove smrti smo razstavo dopolnili z mojstrovimi osebnimi predmeti, ki nam jih je prijazno podaril in zaupal mojstrov sin Peter Ivačič.
Iz zapuščine družine Pisanski iz Podbočja smo s predmeti, ki nam jih je podaril Tomaž Pisanski dopolnili dve razstavi. Razstavo Po Posavju z žlico in čašo s posrebrenim jedilnim priborom z začetka 20. stoletja in razstavo novejše zgodovine Pod devetimi zastavami – Posavje 1900–1990 z diplomo pevskemu zboru Sokolskega društva Sv. Križ pri Kostanjevici iz leta 1935.
Druga donacija na stalni razstavi novejše zgodovine pa je iz območja Sevnice, in sicer predstavljamo dnevnik iz prvih dni 2. svetovne vojne, ki ga je pisala takrat 19-letna Lidija Jančič (pozneje poročena Motore). Njen dnevnik je muzeju podaril njen sin Ljubomir Motore.
Prostor pred Viteško dvorano sprejema obiskovalce in jih pozdravlja z različnimi vsebinami. Omara – vitrina s steklenimi kozarci in steklenicami predstavlja vpogled v sorodne vitrine donatorjev (Robert Šupe, Marijan Krošelj, Smiljana Didek in družina Dobravc), ki so uporabljali kristal in steklo ob posebnih priložnostih ter jih skrbno hranili in jih uporabljali kot del okrasja dnevnih sob in kuhinj.
Tudi drugi donatorji – sooblikovalci utripa muzeja – s svojimi predmeti in zgodbami nepogrešljivo sooblikujejo razstave in programe, kot sta npr. Klasični večeri v muzejski knjižnici z Robertom Šupetom ali sprehodi po muzeju z donatorji.
Posebno vez s preteklostjo soustvarjajo izredni interpreti znamenitih Posavk in Posavcev, kar od pomladi koordinira Posavski muzej Brežice, s tem še bolj povezuje Posavje in bogati raznovrstne programe, posebej grajske dogodivščine.
Muzeju je od leta 2022 zaupan tudi prenovljeni Vodovodni stolp s Centrom za obiskovalce, pot do muzeja – gradu po starem mestnem jedru do stolpa pa je pot po tisočletjih posavskih ravnic, gričev in rek, ki se danes nadaljuje skozi sodelovanje z občinami soustanoviteljicami ter različnimi skupnostmi v Posavju (Črneča vas, Banova domačija, Brivsko-frizerski salon Kreutz idr.).

 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti