Aktualni dogodki in prireditve

Posavska muzejska vitrina / Pot domov SPOMIN IZ VOJNE IN SVETA

Objavljeno: 26.01.2015
Začetek dogodka: 29.01.2015 ob 18:00
Konec dogodka: 01.03.2015
Lokacija dogodka: Posavski muzej Brežice, prostor pred Viteško dvorano
SPOMIN IZ VOJNE IN SVETA
Album družine Kopinč

 
Odprtje Posavske muzejske vitrine bo v četrtek, 29. januarja 2015, ob 18. uri v prostoru pred Viteško dvorano gradu Brežice. Album bo predstavila muzejska svetovalka Vlasta Dejak.

Z razstavo želimo obeležiti 100-letnico začetka prve svetovne vojne in 100-letnico začetka bojev ob reki Soči. Razstava je del medinstitucionalnega razstavnega projekta Pot domov in del projekta Posavskega muzeja Brežice Posavska muzejska vitrina. Projekt Pot domov bo predstavila mag. Monika Kokalj Kočevar iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

Vljudno vabljeni!V Posavski muzejski vitrini bo predstavljen spominski album družine Kopinč iz Dobove z naslovom Spomin iz vojne in sveta. V albumu ohranjene fotografije in razglednice s podobami krajev in vojaškimi motivi, ter risane in pobarvane kartice, dokumentirajo vojna leta Antona Kopinča od mobilizacije leta 1914 pa do vrnitve domov leta 1918.

Anton Kopinč se je rodil 5. maja 1893 v Rigoncah. Po končani osnovni šoli se je v Brežicah izučil za peka. Leta 1914 je bil tako kot še veliko drugih Dobovčanov mobiliziran v avstro-ogrsko vojsko. Ker je bil po poklicu pek, je bil dodeljen divizijski pekarni. V zaledju ruske in pozneje soške fronte je ves čas vojne v pekarnah pekel vojaški kruh – komis. Po končani vojni se je vrnil domov in si v Dobovi sezidal hišo, v kateri je imel tudi pekarno. V zakonu z ženo Jožefo se mu je rodilo devet otrok. Med drugo svetovno vojno je bil z družino 23. oktobra 1941 s prvim transportom izgnan v Nemčijo v taborišče Striegau. Tudi v izgnanstvu je delal v pekarni. Umrl je leta 1959 v Dobovi.


 
Album
DLB VABILO_K16
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Vrečka Evropa
8,00 EUR
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2019, posavski-muzej.si | O piškotkih