Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Odprtje gostujoče razstave PARTIZAN JOHN DENVIR

Četrtek, 4. april, 18.00, v razstavi Pod devetimi zastavami, Posavje 1900–1990

Razstava predstavlja izjemno zgodbo Johna Denvirja, novozelandskega vojaka, ki je bil v času druge svetovne vojne ujet v Stalagu XVIIID v mariborskem Melju. Po uspešnem pobegu iz taborišča se je kot partizan priključil Šercerjevi brigadi in se boril pretežno na Dolenjskem in Notranjskem. Po koncu vojne se je dvakrat vrnil v Slovenijo, leta 1967 je obiskal tudi Posavski muzej Brežice, kjer ga je skozi muzej vodil takratni ravnatelj Stanko Škaler.
 
Razstavo bosta predstavila avtorja Rok Kajzer in Vid Kmetič, Društvo Trafika, Maribor.
 
Glasbeni program: Glasbena šola Brežice.
 
Razstavo, ki bo na ogled do junija 2024, odpiramo v času, ko je bila leta 1941 vojna čisto blizu (6. 4. 1941 – napad na Kraljevino Jugoslavijo), v spomin na težka leta, pa tudi kot poziv k miru v času, ko so številne vojne čisto blizu.
 

Foto galerija

V četrtek, 4. 4. 2024, je v stalni razstavi Pod devetimi zastavami, Posavje 1900–1990 Posavskega muzeja Brežice potekalo odprtje gostujoče razstave Partizan John Denvir Društva Trafika iz Maribora.
 
Na velikonočno nedeljsko jutro 6. aprila 1941 so nemške sile napadle Kraljevino Jugoslavijo, kar predstavlja začetek 2. svetovne vojne na naših tleh. V času, ko se približuje obletnica tega dogodka, so v Posavskem muzeju Brežice pripravili odprtje gostujoče razstave Partizan John Denvir. Izjemna zgodba tega novozelandskega vojaka bo v muzeju na ogled do junija 2024.
 
John Denvir (1913 ̶ 1973) je bil rojen v Glasgowu na Škotskem, vendar je okoli leta 1925 prišel v Novo Zelandijo, kjer se je šolal in si mlad ustvaril družino. Aprila 1941 je kot desetnik 2. novozelandske divizije v Grčiji padel v nemško ujetništvo. S skupino tovarišev je bi pozneje prepeljan v ujetniško taborišče v Mariboru. Po uspešnem pobegu iz ujetništva se je priključil slovenskim partizanom. Od ustanovitve Šercerjeve brigade oktobra 1942 je bil njen pripadnik, najprej mitraljezec, nato pa poveljnik njenega drugega bataljona. Večkrat je bil ranjen, leta 1944 se je vrnil v Novo Zelandijo. Za svoja dejanja je prejel številna visoka priznanja. Po koncu vojne se je dvakrat vrnil v Slovenijo, prvič leta 1955, ko je prejel red partizanske spomenice. Ob drugem obisku leta 1967 je bil gost tudi Posavskega muzeja Brežice, kjer ga je skozi muzej vodil takratni ravnatelj Stanko Škaler (1929 ̶ 1973).

Obiskovalce je najprej pozdravila Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice, razstavo pa sta predstavila avtorja Rok Kajzer in Vid Kmetič, Društvo Trafika, Maribor. Za glasbeno popestritev je poskrbel profesor Glasbene šole Brežice Niko Ogorevc.

 


NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti