Aktualni dogodki in prireditve

Občasna umetnostna razstava NIMFE Gregorja Smukoviča

Objavljeno: 17.04.2015
Začetek dogodka: 23.04.2015 ob 00:00
NIMFE GREGORJA SMUKOVIČA

Z likovno razstavo Nimfe, vsebinsko zasnovane z mitološko motiviko, se predstavlja mladi slikar  Gregor Smukovič. Z razstavo v galeriji Posavskega muzeja Brežice potrjuje, da je slikar mlajše generacije, ki se je odrekel abstrakciji in se popolnoma posvetil figuralnemu slikarstvu.
Znan je po svojih miniaturnih ženskih aktih, ki smo jih pred dvema letoma videli v galeriji Mladinskega centra v Brežicah.  Novi cikel slik, ki je nastajal zadnja tri leta, spaja elemente davne preteklosti z mitološko zgodbo Hamadriad, ki nam je blizu že iz fresk v Viteški dvorani gradu Brežice, in nestereotipizirano podobo nimf, ki se spreminjajo pravzaprav v vizijo žeskega telesa, nežnih aktov, ki vsi odražajo pristno doživetje druženja dolgolasih, vitkih mladenk ob kopeli sredi pravljičnega rastja s svetlobo ožarjenega zelenega gozdnega sveta.
Umetnik nam pravzaprav pokaže, na kakšen način komunicira z družbeno aktualnostjo, ki jo z zazrtostjo v preteklost ne sprejema in jo zavrača, njegova slikarska realnost – tudi s tehniko klasičnega oljnega slikarstva –  pa je povezana z vplivom v svojem času slavnega, vendar danes pozabljenega francoskega slikarja W. A. Bourgeureauja (1825–1905), znanega po nabožnih in žanrskih podobah, alegorijah in portretih, predvsem pa po senzibilnih, izostreno natančo naslikanih aktih.
Bistvo obeh ključnih slik z motivoma Nimfe Hamadriade ter Hylas in Dryope je mitološka pripoved o gozdnem duhu Oxylusu, ki je imel z nimfo Driado osem hčera Hamadriad, mitoloških bitij, ki živijo v drevesih oz. se rodijo povezane z določeno vrsto drevesa. Hamadriade so bile tudi tiste, ki  Dryope spremenijo v drevesno nimfo črnega topola, ki kasneje v vodo zvabi junaka Hylasa.

Gregor Smukovič (r. 1989) živi in dela v Račji vasi pri Cerkljah ob Krki. Končal je diplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani pri prof. Bojanu Gorencu.  Ukvarja se s klasičnim slikarstvom, večinoma slika v klasični oljni tehniki portrete svojih bližnjih, največkrat v eksterieru.  Prvo samostojno razstavo je imel v Mladinskem centru v Brežicah, kjer se je predstavil z miniaturnimi ženskimi akti. Vzporedno se ukvarja s fotografijo in filmom, kar je bila tema njegove diplomske naloge, ki predstavlja prvi strokovni prispevek te vrste pri nas in govori o medsebojnem prepletu slikarstva s filmom. Vzporedno je izdelal film z naslovom Orchid Blue, ki je bil leta 2013 predvajan v kategoriji Panonian Underground na Grossmannovem festivalu fantastičnega filma in vina v Ljutomeru.

 
e-letak_smukovic3
DLB VABILO_K16
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Vrečka Evropa
8,00 EUR
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2019, posavski-muzej.si | O piškotkih