Aktualni dogodki in prireditve

Nadgradnja stalne zbirke Kozjansko v drugi svetovni vojni (1941–1945)

Objavljeno: 25.04.2016
Začetek dogodka: 30.04.2016 ob 10:00
Nadgradnja stalne zbirke Kozjansko v drugi svetovni vojni (1941—1945)

Leta 2014 je bila odprta stalna razstava v Domu krajanov Sromlje posvečena Kozjanskemu partizanskemu odredu. Prvič je bila nadgrajena leta 2015, 30. aprila pa bo odprta nova nadgradnja, tokrat z delom razstave posvečenim območju. Nadgradnja stalne zbirke z naslovom Kozjansko v drugi svetovni vojni je nastala v sodelovanju Posavskega muzeja Brežice, Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Brežice in Krajevne skupnosti Sromlje.

Zbirka na osmih panojih prikazuje nasilje nemškega okupatorja in upor Slovencev na Kozjanskem v času druge svetovne vojne. Na začetnih panojih je predstavljen nemški okupator in njegovo nasilje. V nadaljevanju pa je poudarek na letu 1944 in svobodnem ozemlju na Kozjanskem. Tu so delovali zaledni organi oblasti in razne organizacije, ki so skrbele za svojo partizansko vojsko in civilno prebivalstvo.

Prebivalci Kozjanskega so v vojnem času zelo trpeli. Ker je bil slovenski narod obsojen na hitro smrt, se je uprl in v boju za svobodo tudi zmagal. S tem je postal slovenski osvobodilni boj nepresežena vrednota v slovenski zgodovini. Razstava je postavljena v spoštljiv spomin našim prednikom in hkrati opomin našim zanamcem, da se je za svobodo vedno treba bojevati.

Avtor razstave je dr. Tomaž Teropšič, jezikovni pregled je naredila Petra Štaleker Devčić, prevod v angleški jezik Ester Cerinski, tisk pa Reklame Žarn, Franci Žarn s.p. Razstavo je oblikovala Vesna Lapuh.

 
 
 
Rekonstrukcija zastave Kozjanskega partizanskega odreda
 
Pripravil:
Dr. Tomaž Teropšič
 
 
 

vabilo nob_Sromlje_2016
DLB VABILO_K16
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Vrečka Evropa
8,00 EUR
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2019, posavski-muzej.si | O piškotkih