Aktualni dogodki in prireditve

Muzejsko leto 2017 v Posavskem muzeju Brežice

Objavljeno: 05.01.2017
Na začetku novega leta vas s kratkim vpogledom v program vabimo, da vas vaša pot večkrat pripelje tudi v naš muzej – v grad Brežice, ki zaključuje zanimivo mesto na brežcu.
Že v januarju bomo natančno na dan mednarodnega priznanja Slovenije, 15. januarja z okroglo mizo Življenje v letu 1991, življenje v novih državah, ob novih mejah, zaokrožili razstavo Posavje v letu 1991 – moja, tvoja, njena in njegova zgodba je naša zgodba, ki smo jo posvetili 25im letom naše države Slovenije.
26. januarja vabimo na drugi koncert Posavskih glasbenih šol, koncert mladih glasbenikov. 29. januarja, pa natančno 100 let po brežiškem potresu skupaj z Uradom za seizmologijo, Agencije RS za okolje in Geološkim zavodom Slovenije vabimo na celodnevno dogajanje v mestu, ki ga v muzeju zaključujemo s posvetom in razstavo.
Konec leta 2016 odprto razstavo iz cikla štirje elementi (voda, ogenj, zemlja, zrak), kjer smo se najprej posvetili vodi, bomo dopolnili s številnimi programi, katalogom in razstavo likovnih upodobitev, ki jih hrani PMB.
V aprilu se bomo poslovili od dveh razstav, od razstave Imago musicae: glasba na baročnih poslikavah brežiškega gradu in Rimsko grobišče Dvorce pri Čatežu in hišaste žare kot pomnik davnega religioznega doživetja. Zadnjo bo nadomestil nov vpogled na izjemne najdbe, saj bomo predstavili Rimsko steklo Romule. V Galeriji pa bomo predstavili kiparko Alenko Eržen Šuštaršič.
Že takoj v januarju bomo pričeli z urejanjem prostorov za prenovljeno arheološko razstavo, kar pomeni, da bosta dva prostora sedanje stalne razstave omejeno dostopna, na dan muzeja, 26. junija, pa bo nova razstava prvič na ogled.
V Posavskih muzejskih vitrinah bomo predstavljali dediščino iz vseh posavskih občin in obeležili tudi 500-letnico reformacije ter 470 letnico rojstva Jurija Dalmatina.
Naši konservatorji in restavratorji bodo predstavili nov projekt Znanje in veščine iz depoja, nadaljujemo pa sodelovanje z Zavodom za varstvo kulturne dediščine in z upravljavci gradov Posavja, kar je del Mednarodnega leta trajnostnega turizma za razvoj in napoved Evropskega leta kulturne dediščine (2018).
Večkrat bomo gostovali ter k sebi povabili tudi razstave drugih, večkrat odprli vrata na stežaj in se veselili vašega obiska in sodelovanja.
Otroke bomo vabili na grajske dogodivščine, vse pa na številne in raznovrstne dogodke, ki jih bomo tudi v letu 2017 zaključili s 4. Gala komornim novoletnim koncertom klasične glasbe, 30. 12. 2017.
S tem kratkim utrinkom iz našega programa, vas vabimo, da si večkratni obisk Posavskega muzeja Brežice že vpišete v vaš koledar.
Vse informacije bodo vedno na voljo na www.pmb.si, na Facebook strani, predvsem pa pri nas, kjer ste vedno dobrodošli oziroma vljudno vabljeni, nič siljeni … Tako je tudi v letu, ki smo šele pričeli.

 
pageIMG_4985IMG_4288IMG_5296IMG_4744_OKIMG_3061
DLB VABILO_K16
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Vrečka Evropa
8,00 EUR
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2019, posavski-muzej.si | O piškotkih