Aktualni dogodki in prireditve

Mednarodni muzejski dan, 18. 5. 2017

Objavljeno: 14.05.2017
Mednarodni muzejski dan 2017
MUZEJI IN SPREGLEDANA PRETEKLOST:
Nepovedano v muzejih


Mednarodni muzejski dan MMD 2017 se letos posveča temi Muzeji in spregledana preteklost: Nepovedano v muzejih.
Muzeji imajo ključno vlogo pri ustvarjanju in predstavljanju kulturne dediščine ter razumevanju spregledane zgodovine. Letošnja tema se osredotoča na vlogo muzejev kot nosilcev sprememb v družbi in spodbujevalcev dialoga o večplastnem razumevanju časa. Muzeji so prostor medkulturnega dialoga in so v funkciji družbe. Odkrivanje »spornih, nerazumljenih, bolečih« zgodovin in povedati neizrekljivo je danost, ki jo muzeji imajo in istočasno dolžnost, ki jo kot aktivni soustvarjalci družbe morajo izpolniti. Spodbujajo lahko k mirnemu reševanju travmatične zgodovine, s posredovanjem znanj pa ponujajo razumevanje preteklega iz več zornih kotov.

Moč in prednost muzejev in galerij pri tem je, da muzejske zbirke lahko ponudijo refleksije spominov in različne predstavitve interpretacij preteklosti. Ta dan bo torej priložnost, da muzeji pokažejo, kako se soočajo s konceptom neizrekljivega v muzejskih zbirkah in spodbujajo obiskovalce k razmišljanju zunaj lastnih individualnih izkušenj. Z osredotočanjem na vlogo muzejev kot središč za spodbujanje miroljubnih odnosov med ljudmi razpisana tema poudarja, da je sprejetje oporekane zgodovine prvi korak k snovanju skupne prihodnosti v duhu sprave.

Tematski mednarodni muzejski dan vsako leto združuje preko 35.000 muzejskih institucij v več kot 140 državah sveta. Pridružuje se jim tudi Slovenija z velikim naborom sodelujočih muzejev in galerij. V četrtek, 18. maja, bomo po celi Sloveniji muzeji in galerije obeležili mednarodni muzejski dan s prostim vstopom in obilico raznovrstnih dogodkov.

Mednarodni muzejski dan v Posavskem muzeju Brežice:

10.00:  Romi/Cigani – zamolčana dediščina Posavja?
             Javno vodstvo z dr. Ivanko Počkar, Vlasto Dejak in Stanko Glogovič
 
18.00:  Javno vodstvo po gostujoči razstavi Citre z avtorjema razstave Borisom Andrejem Mlakarjem (lastnikom zbirke) in Blažem Verbičem (Muzej Velenje)
 
19.00: Letni koncert Citrarskega orkestra Glasbene šole Brežice, dirigentka Anita Veršec 
IMD2017_slovenia_plakat-page-001plakat citrarski orkester 2017
DLB VABILO_K16
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Vrečka Evropa
8,00 EUR
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2019, posavski-muzej.si | O piškotkih