Aktualni dogodki in prireditve

Kulturno društvo Kapéle nagrajeno z Murkovo listino

Objavljeno: 16.11.2017
Kulturno društvo Kapéle nagrajeno z Murkovo listino
 
Slovensko etnološko društvo (SED) je na martinovo, 11. novembra 2017, z Murkovo listino nagradilo Filmsko sekcijo Kulturnega društva Kapéle za videodokumentacijo snovnega in nesnovnega izročila posavskih krajev. V 20-letnem obdobju je sodelovalo okoli 200 Kapelcev, ki so doslej posneli več filmov z etnološkimi vsebinami. Priznanje so si KD Kapéle in krajani Kapél zaslužili za predana prizadevanja za ohranjanje naše snovne in nesnovne dediščine, zlasti pa za temeljite filmske zapise snovnega, nesnovnega in jezikovnega izročila posavskih krajev (filmi: Tak ti je tu blu: Kako smo živeli in se zaljubili ter poročili v Kapélah /o življenju, ljubezni in svatbi v Kapélah po drugi svetovni vojni/ in Od pera do vajkoža, poteka pa tudi produkcija tretjega etnografskega igranega filma Od setve do žetve), za kontinuirano ustvarjalno delo in enkratne dosežke, ki bogatijo, ohranjajo in popularizirajo etnološko védenje.
Ustvarjalci kapélskih filmov pripovedujejo, da so se iz dela na snemanju filmov naučili, da sreča ni v materialnih dobrinah, ampak v pristnih medosebnih odnosih, v druženju dobromislečih ljudi, v spoštovanju narave in zemlje. Za sodelovanje so se odločili precej samodejno in izrazito navdušeno, s svojo motiviranostjo, dobro voljo, prizadevnostjo in delavnostjo pa ustvarjajo izredno pozitivno, veselo in prijetno vzdušje kapélskega dela slovenskega podeželja. Povezanost in složno delo za uspešno posnetje filma je imelo nenavadno podobnost z nekdaj značilno medsebojno sosedsko pomočjo, ki je sicer na podeželju precej usahnila.
Nagrajeno KD Kapéle predstavlja aktivno in dediščinsko ozaveščeno združbo prebivalcev spodnještajerskih vasi med Dobovo in Brežicami. Njihovi rezultati krepijo in popularizirajo etnološko védenje in prispevajo k osredotočenju ljudi na pomen snovne in nesnovne dediščine.
Letošnja slovesnost s podelitvijo Murkovih odličij je potekala na gradu Kromberk, kjer je sedež Goriškega muzeja in matični kraj lanskoletne prejemnice Murkove nagrade, kustosinje etnologinje mag. Inge Miklavčič Brezigar. Vsako leto je namreč podelitev Murkovih odličij v kraju, od koder je nagrajenec prejšnjega leta. Prihodnje leto bo Murkovanje  v Trbovljah, kjer v Zasavskem muzeju že 30 let odlično deluje letošnja Murkova nagrajenka, kustosinja etnologinja Jana Mlakar Adamič. Murkovo priznanje je šlo letos v roke slavistu in etnologu Božidarju Premrlu za znanstveno monografijo Kraški kruh, letošnja nagrajenca z Murkovo listino pa sta Nužej Tolmajer za aktiviranje, zbiranje, realizacijo in kontinuirano delo pri ohranjanju koroške kulturne in etnološke dediščine, in Kulturno društvo Kapéle. Iskrene čestitke!
 
Pripravila: dr. Ivanka Počkar, etnologinja
 
IMG_5286IMG_5287IMG_5278IMG_5268IMG_5228IMG_5218IMG_5216IMG_5212IMG_5214SAM_6686IMG_5215IMG_5208IMG_5271IMG_5261IMG_5220
DLB VABILO_K16
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
© 2019, posavski-muzej.si | O piškotkih