Aktualni dogodki in prireditve

Koncet Vjekoslav Babić in Biliana Ivanović

Objavljeno: 14.07.2015
Začetek dogodka: 16.07.2015 ob 21:00
Letošnjo sezono DŠB-jevih Poletnih koncertov bosta odprla nadvse talentirana glasbenika – sopranistka Biliana Ivanović in Vjekoslav Babić na klavirju. Ker sta popolnoma predana svoji veliki ljubezni – glasbi, delujeta na mnogih njenih področjih, kjer puščata pomembne sledi.
 
O VJEKOSLAVU BABIĆU
 
Vjekoslav Babić (1985, Imotski) je po končani Srednji glasbeni šoli v Splitu, smer klavir, teorija in klarinet, študij nadaljeval na Akademiji za glasbo v Zagrebu, smer klavir pri prof. Pavici Gvozdić ter dirigiranje pri prof. Vjekoslavu Šuteju. Tekom študija je osvojil mnoge nagrade na državnih in regionalnih tekmovanjih. Kot korepetitor in asistent dirigenta je sodeloval pri vseh projektih Akademije za glasbo, med katerimi sta dva projekta bila nagrajena tudi z rektorjevo nagrado. Od svojega devetega leta je aktiven član Pihalnega orkestra Imotski, v katerem je sprva igral klarinet, kasneje pa tudi dirigiral. Leta 2008 je Pihalni orkester pod njegovo taktirko prejel nagrado za najboljši amaterski orkester na Hrvaškem. Sodeluje z mnogimi imenitnimi glasbeniki, med katerimi je največ znanih opernih pevcev. Redno sodeluje z opernimi prvaki iz Hrvaškega narodnega gledališča – HNK. Od leta 2010 je tudi stalni sodelavec te kulturne ustanove. Je dirigent harmonikaškega orkestra »Ivan Goran Kovačić«, velikokrat pa poprime tudi za dirigentsko palico Hrvaškega vojaškega orkestra.
 
O BILIANI IVANOVIĆ

 
Biliana Ivanović – Biba (1985, Ljubljana) je na priznani Akademiji za glasbo v Zagrebu študirala solo petje pri mentorici Miri Zidarić Orešković. Danes se redno se izobražuje na različnih seminarjih svetovno priznanih profesorjev (Lazarska, Vejzović, Zeller, Moore, Beck, ...).
Leta 2009 je debitirala v Čarobni piščali v vlogi Papagene in dečka. Pohvali se s številnimi odrskimi izkušnjami, saj neprestano nastopa po celotni Evropi in za ugledne naročnike ter inštitucije. Decembra 2010 je napisala in izvedla predstavo Zimska pravljica, kjer je skozi zgodbo o deklici Lučki ljudem želela približati vrednote nesebičnosti in ljubezni ter hkrati otrokom približati klasično glasbo.
Ukvarja se s pisanjem besedil in iger, zraven pa tudi uspešno nastopa z glasbenimi deli od baroka do sodobnih popevk. Ima dolgoletne televizijske izkušnje (Naj naj lestvica spotov, Piramida, Hri-bar).
Decembra 2011 je nastopila kot solistka v Bachovem Magnificatu z orkestrom in zborom HNK Split.
V sezoni 2011/2012 je v istem gledališču pela Adelo v opereti Fledermaus (Netopir), skladatelja Johanna Straussa mlajšega. Prav tako nastopa v predstavi Kitarist, pisatelja Jona Fosseja. Redno sodeluje z različnimi orkestri in zbori, še posebej pri srcu pa ji je Tamburaški orkester Hrvaške radio-televizije, s katerim je septembra 2013 nastopila na magistrskem dobrodelnem nastopu in tako uspešno zaključila šolanje. Biliana je redna nastopajoča gostja «Glazbene direkcije Zagreb«, kjer v projektu »Glazbeni prsten« poslušalcem vseh starosti na zabaven način, prepleten z mnogimi anekdotami o skladateljih in prigodami iz osebnega življenja, predstavi resno glasbo.
Maja 2013 je uspešno opravila avdicijo in avgusta nastopila na festivalu Nei suoni dei luoghi. Novembra 2013 je bila finalistka na tekmovanju mladih opernih pevcev v Samari (Rusija). Maja 2014 je osvojila 1. nagrado na tekmovanju Lav Mirski v Osijeku (Hrvaška). Istega leta jo je kitajska vlada povabila na prestižno pevsko tekmovanje v Ningbu, kjer je izmed 431 tekmovalcev iz celega sveta bila med najboljšimi 58. Pripravlja tudi številne projekte, med drugim muzikal Lord Byron, ki bo premierno izveden v teatru Komedija, Zagreb (dirigent Ivo Lipanović, režiser Vlado Štefančić).
Biliana sodeluje v tercetu Anime, na kar je še posebej ponosna, saj tukaj tri mlade operne pevke, zasebno prijateljice, prepevajo znamenite melodije širnega sveta v preoblekah za tri sopranistke in skozi koncert tudi duhovito prikažejo, kakšne naj bi operne pevke v resnici bile – tekmovalne in zlobne.
Trenutno veliko nastopa z različnimi orkestri in se z vsem srcem posveča tudi pedagoškemu delu, kjer prav tako dosega izjemne rezultate.
 
16. julij
DLB VABILO_K16
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Vrečka Evropa
8,00 EUR
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2019, posavski-muzej.si | O piškotkih