Aktualni dogodki in prireditve

Arhitekt Jože Plečnik in kipar Vladimir Štoviček

Objavljeno: 04.04.2022
Posavski muzej Brežice se pridružuje Skupnosti muzejev Slovenije pri akciji #NAPREJVPRETEKLOST. Temi letošnje akcije sta #plečnikvmuzeju in #nočvmuzeju.
Vladimir Štoviček je avtor najobsežnejšega medaljerskega opusa v Sloveniji. Gre za posebno zvrst kiparstva, ki je imela svoja pravila, naročnike, zbiralce in svojo zgodovino. Od vsega začetka so jih kiparji delali zase v spomin, za družino, prijatelje in zasebne naročnike. Plaketa in medalja sta reliefa majhnih mer, plitva, po obliki pa različna. Na plaketah in medaljah je mojster Štoviček upodobil svoje znance in prijatelje ter velik del javnih, znanstvenih delavcev in kulturnikov. Leta 1959 se je udeležil mednarodne medaljerske razstave FIDEM (Federational Internationale de la Medaille) na Dunaju, kjer je predstavil tudi medaljo Jožeta Plečnika izdelano leta 1951. Plečnikov  zgubani obraz, poln grenkobe, je kiparju na omenjeni razstavi prinesel zasluženo priznanje. Po Plečnikovem načrtu za spomenik NOB v Radečah (1952), je izdelal tudi bronaste portrete in plamenico. Plečnikov spomenik NOB v Radečah priča o pomembnosti udeležbe Radečanov v narodnoosvobodilnem boju in tiho opominja na pravo vrednost miru ter svobode.

  

Fotografija 1: Medalja: Avtoportret, 1976, Vladimir Štoviček (1896 – 1989), relief, bron. Hrani Posavski muzej Brežice, inv. Št. KZ1/750. Foto: Hrvoje Oršanič. Fototeka PMB.

Fotografiji 2 in 3: Plečnikov spomenik NOB v Radečah. Bronasti portreti in plamenica so delo kiparja Vladimirja Štovička. Foto: Anja Medved, Posavski muzej Brežice, 31. 3. 2022
 
medalja_štoviček
Koledar19zaTisk-1-page-001
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
Psom prijazen muzej
© 2023, posavski-muzej.si | O piškotkih