Aktualni dogodki in prireditve

1. oktober – mednarodni dan starejših

Objavljeno: 02.10.2017
Prvi vinotok so za mednarodni dan starejših Združeni narodi razglasili leta 1990. Slogani praznovanja so aktivno in zdravo življenje ter socialna vključenost starejših v urbano in vsako drugo okolje.
Kakovostno in dostojno staranje je v Posavskem muzeju Brežice doživljala naša dolgoletna muzejska sodelavka Iva Stiplovšek (1904–2001), po svojem delu znana mnogih generacijam Brežičanov, Posavcev, Slovencev in tujcev. Neutrudno in srčno je goste muzeja vodila po zbirkah do svojega 92. leta starosti. Poleg skrbi za obiskovalce, ki jih je sprejemala s prijazno in nikoli naveličano besedo, je predano in vestno urejala arhivsko in fotografsko dediščino ter s tem poskrbela za začetke etnološke, zgodovinske in umetnostne muzejske dokumentacije.
Rojena je bila 8. aprila leta 1904 v Cerknici, se po poroki s slikarjem Franjem Stiplovškom leta 1930 naselila v Krškem, kjer je delovala kot članica muzejskega društva v tedanjem okraju Brežice in Krško. Z možem sta bila vsestransko dejavna, kar je omogočilo postavitev prvega lokalnega muzeja leta 1940 v Krškem. Leta 1949, ko je mestna občina Brežice namenila brežiško grajsko stavbo z nekaj prostori muzeju, je bila med tistimi, ki so zasnovali muzejsko zbirko Posavskega muzeja Brežice in jo junija leta 1949 uspeli odpreti za javnost.

Pripravila: dr. Ivanka Počkar, etnologinja

 
 
 

Fotografija:
Iva Stiplovšek na muzejski razstavi preslic v Zagrebu, 12. 12. 1984, foto: Ivanka Počkar
Iva Stiplovšek_Zagreb_12.12.1984 - razstava preslic
DLB VABILO_K16
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Vrečka Evropa
8,00 EUR
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2019, posavski-muzej.si | O piškotkih