21 muzejskih zvezd

Tretji izbor za muzejsko zvezdo: predmet iz kulinarične dediščine

Stalne razstave o življenju v Posavju od prazgodovine do danes sestavljajo številni predmeti, ki nas prevzamejo zaradi oblike, lepote, uporabnosti in pomena. Nekateri predmeti so bolj »priljubljeni« tako pri obiskovalcih kot zaposlenih, so »zvezde« muzeja, ki bodo letos še bolj zažarele. V 21. letu 21. stoletja bomo tako izbrali 21 predmetov, 21 muzejskih zvezd, ki najbolj odsevajo dediščino Posavja in jih bomo predstavili na zanimiv, sodoben in poglobljen način. 
V čast 100-letnice rojstva izjemnega kuharskega mojstra Ivana Ivačiča (1921–1984) in naziva Slovenija evropska gastronomska regija  2021 tokrat med spodaj opisanimi predmeti izbiramo predmet iz kulinarične dediščine Posavja.
Vaše glasove zbiramo do 27. marca na naši Facebook strani ali po e-pošti:
andreja.matijevc@pmb.si.
Veseli pa bomo tudi vaših predlogov za izbor muzejskih zvezd naših stalnih razstav v prihodnjih mesecih.

 

 ČAJNI KOMPLET, izdelan po skici Zorana Didka

Izvrsten likovni pedagog in teoretik Zoran Didek (1910–1975) se uvršča med najbolj vsestranske ustvarjalce minulega stoletja na Slovenskem. Ob slikanju, risanju, študijski ilustraciji in grafiki se je posvečal tudi oblikovanju. Zoran Didek je v zgodnjih petdesetih letih preteklega stoletja, ko je poučeval dijake na Šoli za umetno obrt (pozneje Šola za oblikovanje) izdelal vrsto skic za uporabne keramične izdelke. V obratih keramične industrije Liboje so okrog leta 1960 po njegovih skicah izdelali čajni komplet skodelic z vrčem, ki je razstavljen na razstavi Štirje elementi: 1 – VODA.
 

AMFORA, transportna posoda za vino

Amfora je posoda, namenjena transportu različnih tekočih ali sipkih živil. Amfore so bile standardnih velikosti in tipske izdelave, zato po njihovi obliki vemo, iz katerih delavnic izhajajo in katera živila so prevažali v njih. Tip amfore z ravnim dnom so izdelovali v kraju Forlimpopoli v severovzhodni Italiji. V uporabi so bile po vsem Sredozemlju, ravno tako pa tudi v provinci Panoniji in po vsem Balkanu, saj so jih Rimljani pogosto uporabljali pri rečnem transportu. V uporabi so bile skozi celotno 1. in 2. stoletje našega štetja. Amfora, ki je razstavljena na razstavi Štirje elementi: 1 – VODA, sodi v različico, ki so jo uporabljali za prevoz vina.
 

LONČENA ZAJEMALKA, jedilni pribor za onostranstvo

Zajemalka oziroma žlica, izdelana iz žgane gline je bila odkrita ob arheoloških izkopavanjih Ajdovske jame pri Nemški vasi. Skupaj z lončenim posodjem in hrano so jo pridali pokojniku kot popotnico v onostranstvo. Datirana je v čas prehoda mlajše kamene v bakreno dobo, okrog leta 4300 pr. n. št. Zajemalka ima značilno izdelan tulast držaj, v katerega je bil nataknjen lesen ročaj. Verjetno so jo uporabljali tako pri kuhanju – kot zajemalko ali kuhalnico – pa tudi pri jedi kot žlico. Zajemalka je razstavljena na razstavi Štirje elementi: 2 – OGENJ.

 

»BARIUC«, lesen sodček za vino z ročajem

Ročni sodček, imenovan »bariuc«, je razstavljen na razstavi Štirje elementi: 1 – VODA. Ima lesene dogice, štiri železne obroče in žičnat ročaj z valjastim lesenim držalom. Visok je 16 cm, premer ima 14 cm in prostornino 3 litre. V sodčku je nosil gospodar vino iz »gorce« (hrama, kleti). Sodček je naredil sodar Lojze Sotelšek, družina Zevnik iz Pavlove vasi je plačala zanj »nekaj din«. Star je več kot 90 let, uporabljali so ga do leta 1963. Muzeju ga je decembra 1977 darovala Marija Zevnik iz Pavlove vasi.
 
© 2023, posavski-muzej.si | O piškotkih