21 muzejskih zvezd

Prvi izbor za muzejsko zvezdo

Prvi izbor za muzejsko zvezdo


IZBOR NOVE MUZEJSKE ZVEZDE
ob slovenskem kulturnem prazniku


Gasilska trobenta
gasilska trobenta 2

Posavski muzej Brežice v zbirki gasilskih predmetov hrani gasilsko trobento iz prve polovice 20. stoletja, iz obdobja, ko so gasilski trobentači z njo opozarjali na ogenj. Uporabljalo jo je Prostovoljno gasilsko društvo Krško, najstarejše v Posavju, ki v letošnjem letu obeležuje visok jubilej, 150 let delovanja. Gasilsko trobento je našemu muzeju 16. junija 1992 daroval Jože Zorič iz Krškega. Izdelana je iz bakra, le ustnik je iz medenine. Je ravne, cevaste oblike, ki se od ustnika polagoma razširja v odprtino veliko 10 cm. Ob strani sta dva obročka v razmaku 29 cm za vrvico. Njena celotna dolžina je 54 cm. Na ogled je na večzvrstni razstavi Štirje elementi: 2 – Ogenj, kjer predstavljamo tudi dediščino gasilstva in gasilskih društev na območju Posavja.
 
 
Skeda »moser«
1

Med najpogostejšimi lončarskimi izdelki v Posavju so bili tudi »vajndleki« ali »moserji«. Tovrstne sklede so uporabljali za mesenje kruha in pomivanje posode. Ena izmed njih je predstavljena na večzvrstni razstavi Štirje elementi: 1 – Voda. Izvira iz 1. tretjine 20. stoletja in je iz žgane gline. Ima svetlo rjavo glazirano notranjost, rob ustja in ročaj. Na notranji strani in na robu so krožno odtisnjene pike zelene barve. Zgornji premer sklede (ustje) je 47,5 cm, spodnji premer (dno) je24,3 cm, višina pa 17,7 cm. Posavskemu muzeju Brežice jo je leta 2014 darovala Martina Barkovič iz Brezine pri Brežicah.


Replika stola Thonet št. 209, najkasneje od leta 1976 del Viteške dvorane in muzeja
IMG_2056

Stol je narejen iz kuhanega in krivljenega bukovega lesa zankaste linije, črne barve, ter zaščiten z nitrocelulozni lakom. Sedež je stkan iz bambusove trstike. Izdelan je bil med letoma 1972 in 1975 v tovarni Florijan Bobić i Mundus Florijan Bobić Industrija pokućstva Varaždin, naslednici tovarne Mundus Thonet z začetka 20. stoletja. Oblikovan je bil na prelomu iz 19. v 20. stoletje v znamenitem podjetju Gebrüder Thonet, ustanovljenem leta 1849. Thonetove stole so uporabljali mnogi znameniti arhitekti, tudi Le Corbusier )1887—1965), ki je številne prostore opremil prav s stolom št. 209.
V letu 2020 je 210 stolov »našlo nove domove« po Sloveniji, 20 pa smo jih ohranili v muzeju, 2 sta del muzejske zbirke.


Telovadni konj z ročajem
Telovadni konj z ročajem

Telovadni konj z ročajem znamke Elan je telovadno orodje za izvajanje gimnastičnih vaj. Konjev trup je podložen in oblečen v usnjeno kožo, na njem pa je ohranjen samo en lesen ročaj. Višina trupa je 32 cm, širina 36 cm, v dolžino pa meri 160 cm. Njegovo ogrodje je sestavljeno iz štirih modrih kovinskih nog, ki imajo možnost nastavitve višine. Višina nog z gumiranim podnožjem je 84 cm. Telovadno orodje, ki ga je uporabljalo Telovadno društvo Sokol Brežice, je bilo izdelano po letu 1970. Telovadnega konja z ročajem, ki ima inventarno številko Z4:4431 je mogoče videti na stalni razstavi Posavje pod devetimi zastavami – Posavje 1900–1990.
 
© 2023, posavski-muzej.si | O piškotkih