21 muzejskih zvezd

Drugi izbor ob dnevu žena

Drugi izbor za muzejsko zvezdo
KRUZELER

IZBOR NOVE MUZEJSKE ZVEZDE
ob mednarodnem dnevu žena


LONČENA ŽENSKA FIGURICA S POKRIVALOM, darilo ob krstu in otroška igrača
Figurica je bila odkrita ob izkopavanjih Starega gradu v Podbočju. Značilni element, ki nam omogoča njeno natančno časovno opredelitev v 14. oz. začetek 15. stoletja, je upodobitev posebnega pokrivala, ki so ga v tem času v srednji Evropi nosile ženske plemiškega stanu. Kruzeler je bil neke vrste peča iz več svilenih, platnenih ali bombažnih tančic, položenih ena vrh druge, katerih obrobe so s pomočjo razžarjenih klešč valovito nagubali, da so oblikovale bogat venec naborkov. Figurica je bila uvožena iz južne Nemčije. Bila je krstno darilo in otroška igrača. V okroglo vdolbino je bil vstavljen novec kot simbolno darilo botra svojemu krščencu.

BRONASTODOBNI AMULET, stilizirana upodobitev ženske, ki rojeva
Bronast amulet 2

Amulet iz pozne bronaste dobe so položili pokojnici v grob, kot grobni pridatek oziroma predmet, ki jo je pospremil v svet onkraj. Datiran je v čas okrog 1000 pr. n. št. Odkrili so ga ob obsežnih raziskavah arheološkega najdišča »Na gomilicah« v Dobovi. Oblikovan je iz tanke bronaste pločevine in ima na vrhu predrtino za obešanje ali našitje. Stilizirana silhueta ponazarja žensko, ki rojeva. Sorodne podobe poznamo iz mnogih kultur, kjer praviloma simbolizirajo stvarjenje in kozmos. V mnogih vzorcih, okrasju in oblikah so se ohranile zakodirane vse do danes.

NEČKE, večnamenska posoda iz enega kosa lesa
necke

Nečke so podolgovata, večnamenska, plitva posoda iz enega kosa lesa. Njihova velikost je bila prilagojena različnim namenom, kot so mesenje testa, čiščenje fižola in žita, kopanje, pranje in nošnja dojenčka h krstu. Slednje so bile manjše in na zunanjem obodu okrašene z vrezanimi elementi. Poznali so jih povsod po Sloveniji in uporabljali še po koncu druge svetovne vojne. Na nečkah je na zunanji strani vrezano okrasje v obliki krogov, dreves in predvsem geometrijskih likov. Dolge so 67 cm, široke 34 cm, globoke 13 cm, v muzej pa so prinesene leta 1958 iz Pavlove vasi. Tako v obsotelskem pasu kot v okolici Kostanjevice na Krki je izpričano, da so otroke nosili h krstu v tovrstnih malih, okrašenih lesenih nečkah, ki so jih uporabljali za mesenje kruha in planje (vejanje, čiščenje) žita.

KOLO gospe »Vljudno vabljeni, nič siljeni«
Kolo gospe Ive Stiplovšek

Gospa Iva Stiplovšek (1904—2001) je neprekinjeno, skoraj pet desetletij, delala v Posavskem muzeju Brežice. Kot muzejska pedagoginja in muzealka je s srčno predanostjo, širokim znanjem in prijaznimi besedami »Vljudno vabljeni, nič siljeni« mnogotere obiskovalce popeljala na muzejski sprehod skozi dediščino Posavja. Med njenimi dokumenti in predmeti hranimo tudi kolo. Z njim se je peljala po Brežicah, na izlet in obisk v Kostanjevico na Krki, v Krško, Mokrice in naprej do hrvaškega Samoborja. Kolo je pozneje podarila svoji sodelavki Jožici Strašek, ki se je vse do upokojitve v 80. letih 20. stoletja z njim vozila v službo, prav tako v Posavski muzej Brežice. Njena družina ga je še uporabljala, muzeju pa podarila leta 2018.

 
© 2023, posavski-muzej.si | O piškotkih