21 muzejskih zvezd

⭐ 13: Sklednik

Eden izmed prvih predmetov
Oto Aumann, zbiranje predmetov, 1942

v zbirki Posavskega muzeja Brežice

Oto Auman, strasten zbiralec arheoloških, zgodovinskih in umetniških del  ter pobudnik in soustanovitelj Muzejskega društva za politična okraja Krško in Brežice v Krškem leta 1939, je prehodil in prekolesaril Posavje ter tako zbiral predmete. Na sklednik je naletel na terenu v Bukošku, oprtal si ga je na hrbet in dragoceni tovor s kolesom odpeljal. Ta trenutek je neznani fotograf ujel v fotografski objektiv in tako dokumentiral delo prvih posavskih muzealcev. Še pred ustanovitvijo Posavskega muzeja Brežice leta 1949 so njegovo zbirko, ki je bila prej razstavljena v Krškem, prenesli v brežiški grad.
 
 

Sklednik
Sklednik ima leseno ogrodje in stene iz vstavljenih lesenih klinov v treh nadstropjih in je oblike hlevskih jasli. Višina tega kosa pohištva je 110 cm, dolžina pa 90 cm. Sklednik je bil namenjen shranjevanju skled in je bil običajno pritrjen na steno v veži ali glavnem bivalnem prostoru. V uporabi je bil od 17. do 1. polovice 20. stoletja v vseh slovenskih pokrajinah.

Datacija: 2. polovica 19. stoletja
Material: les
Mere: 110 x 90 cm
Najdišče: Bukošek
Na ogled: Razstava Štirje elementi: 3 - ZEMLJA
Inv. št.: E27
 
 
 

Za dediščinske navdušence:


Oto Auman se je rodil v Krškem 27. marca 1897 v trgovski družini. V muzealije in muzejsko delo se je zaljubil že pri rosnih 11-ih letih, ko si je ogledal muzejsko zbirko v Narodnem muzeju v Ljubljani. V Krško se je vrnil s šolanja leta 1910 in začel z vzpostavljanjem svoje prve zbirke, najprej je iskal fosile in okamnine. Že pred prvo svetovno vojno naj bi imel obsežno zbirko, ki ni ohranjena. Po vrnitvi iz vojne leta 1918 je nadaljeval s svojim delo in se usmeril na paleontološka izkopavanja v Posavju, kopal je Ajdovski jami v Nemški vasi, na Libni, Drnovem, Pijavškem… Vseskozi je zbiral tudi arheološke, zgodovinske predmete, v zbirki pa je hranil tudi nekaj umetniških del. Zbirko z več tisoč predmeti je za javnost odprl leta 1938, ogledali so si jo tudi strokovnjaki. Za svoje delo je bil odlikovan, kar mu je dalo spodbudo za nadaljnje delo in razvijanje vizije o ustanovitvi muzeja v Krškem.
30. septembra 1939 je bilo v Krškem ustanovljeno Muzejsko društvo za politična okraja Krško in Brežice, katerega pobudnik in soustanovitelj je bil Oto Auman. Za razstavljanje zbirk so člani pridobili odposvečeno cerkvico sv. Duha v Krškem (danes Galerija Krško), jo uredili in 10. novembra 1940 odprli muzej. Vojna vihra je preprečila nadaljnje delo in tudi življenje Ota Aumana je ugasnilo neznano kdaj in kje, najverjetneje leta 1945.
Leta 1945 so člani bivšega muzejskega društva tik pred osvoboditvijo okupatorju preprečili odpeljati zbirko v Nemčijo in jo razstavili v spomeniško zaščiteni Valvasorjevi hiši v Krškem. Zbirka je bila prenesena iz Krškega v prostore gradu Brežice, kjer je bil 26. 6. 1949 slovesno odprt Posavski muzej Brežice.
Nov muzej je bil zgrajen na temeljih, ki so jih postavili leta 1939, ko so se odločili povezati dva bregova reke Save in dva okraja. Bili so povezani v želji, da je bogata dediščina območja predstavljena tudi v svojem okolju. Pri tem so jih podpirali tudi drugi muzealci, saj so pozitivna poročila ob ustanovitvi pisali tudi sodelavci Deželnega muzeja v Ljubljani, danes Narodnega muzeja Slovenije, ki 15. oktobra obeležuje 200-letnico ustanovitve. Pomemben del je ves čas tudi »posavska dediščina« in posavski muzealci, med katerimi imata pomembno mesto Oto Auman in Franjo Stiplovšek, predvojna sodelavca muzejskega društva. Franjo Stiplovšek je med zaslužnimi, da so zbrani muzejski predmeti preživeli vojno in selitev, od ustanovitve pa do leta 1962 je bil prvi ravnatelj.
 
Vrtnar_FStiplovsek
Starinar_Oto Auman_1944_F Stiplvsek_jpg32KB
Foto 3: Vrtnar / portret Ota Aumana, 1934, Franjo Stiplovšek (1898–1963), olje, platno, Posavski muzej Brežice, inv. št. KZ 1/ 255 (foto: I. Leskošek) Foto 4: Starinar / Oto Auman, 1944, Franjo Stiplovšek (1898–1963), olje, platno, Posavski muzej Brežice, inv. št. KZ 1/ 621


Sklednik – predmet, ki opredeljuje začetke Posavskega muzeja Brežice, si oglejte na razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA ob predstavitvi življenja in dela Ota Aumana avtorice Vlaste Dejak.
 

Preberite več:
  • Slovenski etnološki leksikon, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2004, geslo: sklednik (str. 535)
  • Černelič Krošelj, Alenka (ur.): Štirje elementi: 3– Zemlja / The four elements: 3 – EARTH. Brežice: Posavski muzej, 2019, str. 138, 205
  • Černelič Krošelj, Alenka (ur.): »Vljudno vabljeni, nič siljeni«, Muzealca Franjo in Iva Stiplovšek: proti sedmim desetletjem Posavskega muzeja Brežice. Posavski muzej Brežice, 12. maj 2018, str. 6-

Pripravila: Mihaela Kovačič, zgodovinarka

 
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih