»Vrnili smo se vsi, družina, mamina ruta in očetova ura.«

Posavska muzejska vitrina / Pot domov / 40-letnica razglasitve dneva žena

»Vrnili smo se vsi, družina, mamina ruta in očetova ura.«

Jožica Petan, poročena Grahek, rojena leta 1936

8. 3. 2015 - 10. 5. 2015

Izgnansko taborišče Lauban (polj. Luban) v Šleziji, lager 109, je bilo po Rajhenburgu/Brestanici prvo na tujem, kamor so 1. novembra 1941 izgnali več družin iz Artič. Med njimi je bila družina Petan iz Dečnega sela, tedaj 46-letna mati, 49-letni oče, sinova, stara 9 in 16 let, ter hčeri, stari 5 in 15 let. Njihov zadnji domači obrok je bil pekač toplega ajdovega kolača s sirom, o čemer so naslednja štiri leta lahko le sanjali. Izgnanstvo jim je ostalo v spominu kot smrad po kolerabi in »MAGI Suppe«, po domotožju, bolezni in kot ukradeni del življenja, ko se otroci niso mogli izšolati.

Konec vojne so Petanovi doživeli kot delavci na posestvu grofa Finckensteina v poljski vasi Studniska Dolne, (nemško: Nieder Schönbrunn), tedaj 9-letna Jožica pa v oskrbi pri nemški redovnici. Februarja leta 1945 se je družina med ruskim zračnim obstreljevanjem podala na pot domov. Znanci so jih namreč priganjali in svarili pred rusko surovostjo, zlasti do deklet in žensk, ki so jih mnoge posilili. Iz Šlezije so se vozili do Prage in Dunaja. Na delu poti proti Sloveniji so se komaj izognili smrti v vlaku, prerešetanem od zračnega napada angleških zaveznikov. Družina se je na svoj dom, kjer jih je pri izpraznjeni hiši in hlevu  pričakala le njihova mačka, vrnila živa maja leta 1945. Srečno sta izgnanstvo prestali tudi materina židana ruta – moževo poročno darilo in očetova srebrna žepna ura, kasneje predelana v prstana za sinovo poroko in verižico za najmlajšo hčer Jožico. Materina ruta iz leta 1920 je edino, kar je od izgnanstva Petanovih ostalo lepo in neomadeževano.
       
Sestavni del razstave je video film Pot domov – »Vrnili smo se vsi, družina, mamina ruta in očetova ura.« Dolžina filma je 9 minut.

Razstavo si je mogoče ogledati do 10. 5. 2015.
 
 
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih