Zbirka Bürger - mestjan - meščan

Posavski meščani na prehodu iz 19. v 20. stoletje

Zbirka govori o življenju premožnejših posavskih meščanov na prehodu iz 19. v 20. stoletje. V času, ki ga je zaznamoval boj za pravice Slovencev in za slovenski jezik, je delovalo močno narodnostno gibanje. V mestih Brežice, Krško, Kostanjevica na Krki in v trgu Sevnica je poleg večinskega, slovenskega prebivalstva, živelo nemško.

Nemško prebivalstvo je bilo tod ob koncu 19. stoletja gospodarsko, družbeno in politično močnejše od slovenskega.
Živahno narodnostno gibanje v začetku 20. stoletja je spodbudilo odprtje več slovenskih trgovin, naselitev in delovanje več slovenskih obrtnikov. K narodnemu preporodu je pripomoglo ustanavljanje čitalnic s pevskimi in tamburaškimi zbori, dramskimi skupinami in godbo, hranilnic, posojilnic in izdajanje slovenskih časopisov. Z narodnobuditeljskimi pesmimi so dramili močna domoljubna čustva, zlasti s prepevanjem priljubljene Razlagove pesmi Domovini, ki jo je mogoče slišati tudi med ogledovanjem zbirke o posavskih meščanih.

Oprema bivališč meščanov in tržanov je bila raznolika. Najbolj ohranjena je bogata oprema v brežiški meščanski hiši Del Cott. Na razstavi je oprema meščanske hiše le nakazana, in sicer z meščanskim salonom in dekliško spalnico, v katero so rekonstrukcijsko postavljeni za ta čas najbolj značilni predmeti, oprema in stensko okrasje, ki sodijo v en in drugi prostor. V salonskem delu so razstavljeni kosi bogatega pohištva, posod iz porcelana, keramike, brušenega stekla, drobni srebrni predmeti in značilen družinski fotografski album.

Tu sta izpostavljena še glasbilo in silhueta uspešnega trgovca z urejenim oblačilnim videzom. V spalnem delu izstopajo kosi slovenske ženske narodne noše z avbo, ki je bila ob péči značilen sestavni del noše v povorkah po mestu kot izraz narodne zavesti in domoljubja.
 
Meščani3Meščani4Meščani5Meščani1Meščani2
Pošlji e-razglednico
Vpišite vaš elektronski naslov in bodite redno obveščenih novostih.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.
Spoštovani,
prijava na naše e-novice je uspešna.

Želimo vam lep dan,
www.pmb.si
Iz muzejske trgovine
Slika "Wet image"
50,00 EUR
Zloženka Posavski muzej Brežice
 
Oglejte si jo lahko tukaj

 
 
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2017, posavski-muzej.si | O piškotkih