Viteška dvorana

Prvovrstna baročna galerija z bogato mitološko vsebino

Viteška dvorana s svojo fresko poslikavo je edinstvena iz tega časa na Slovenskem. Zaradi impozantnega, v celoti poslikanega dvoranskega prostora je prvovrstna baročna galerija z bogato mitološko vsebino, vključena v skop muzejskih zbirk.

O freskah kot biseru baročnega stenskega slikarstva so se mnenja strokovnjakov v povezavi z avtorstvom fresk razhajala. Na podlagi arhivskega vira je potrjeno, da je poslikava Viteške dvorane avtorsko delo slikarja slovenskega rodu, Frančiška Karla Remba (1675–1718), ki se je v tedanjem Rheinu mudil med letoma 1702 in 1703. Legenda pravi, da je K. F. Remb odšel na izpopolnjevanje v Rim in tam med drugim obiskal palačo Barberini, po vzoru katere je poslikal dvorano v Brežicah.

Že v zgodnjem baročnem času so bile Ovidove Metamorfoze zelo razširjeno branje, zato ni nič nenavadnega, da so prav te zgodbe postale inspiracija za določene prizore poslikave. Na banjastem prehodu stene v strop si sledijo prizori iz grško-rimske mitologije oz. Ovidovih metamorfoz, ki hkrati ponazarjajo štiri elemente.

Element zraka prispodablja bog svetlobe Apolon z Eos, jutranjo zarjo, drugi element vode, prispodabljajo prizori s Pozejdonom in ženo Amfitrito, enookim Polifemom, Piramom in Tisbo in ugrabljeno Evropo na biku. Tretji element ognja  prispodablja bog ognja Hefajst v kovačnici, četrti element zemlje prispodabljajo prizori z Dionizom v družbi satirov in nimf ter Ariadne, Panom s svojo druščino nimf in satirov, gozdnimi božanstvi Driadami, in zadnji je bog vojne, Ares, ki s svojo vojsko prihaja z boja.

Na stropu prvi venec figur predstavlja alegorije odlik rodu Attems, z grbom tedanjega lastnika I. M. Attemsa, sledijo sklopi figur, ki ponazarjajo prispodobe znanosti in umetnosti. Poslikava se na južnem delu zaključuje z grbom prve žene Marije iz rodu Wurmbrand.
Viteška2 Avtoportret RembKopija od 4. 10. 2011 022_O. Lorber (7)Kopija od 4. 10. 2011 022_O. Lorber (5)Kopija od 4. 10. 2011 022_O. Lorber (2)Kopija od 4. 10. 2011 022_O. Lorber (4)4. 10. 2011 0204. 10. 2011 037
Pošlji e-razglednico
Vpišite vaš elektronski naslov in bodite redno obveščenih novostih.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.
Spoštovani,
prijava na naše e-novice je uspešna.

Želimo vam lep dan,
www.pmb.si
Iz muzejske trgovine
Slika "Wet image"
50,00 EUR
Zloženka Posavski muzej Brežice
 
Oglejte si jo lahko tukaj

 
 
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2017, posavski-muzej.si | O piškotkih