Spomin iz vojne in sveta

Posavska muzejska vitrina / Pot domov:

Spomin iz vojne in sveta

Album družine Kopinč
29. 1. - 1. 3. 2015

S spominskima albumom z naslovom Spomin iz vojne in sveta predstavljamo delček življenjske zgodbe Antona Kopinča iz Dobove. V albumu ohranjene fotografije in razglednice dokumentirajo njegova vojna leta od mobilizacije leta 1914 pa do vrnitve domov leta 1918. Razstava je tudi del medinstitucionalnega razstavnega projekta Pot domov, s katerim želimo predstaviti zgodbe o ljudeh, ki so vojno preživeli in se vrnili domov, s sporočilom, da se to ne bi več ponovilo.
Anton Kopinč se je rodil  5. maja 1893 v Rigoncah. Po končani osnovni šoli se je v Brežicah izučil za peka. Leta 1914 je bil tako kot še veliko drugih Dobovčanov mobiliziran v avstro-ogrsko vojsko. Ker je bil po poklicu pek, je bil dodeljen divizijski pekarni. V zaledju ruske in kasneje soške fronte je ves čas vojne v vojaških pekarnah, ki so stale vedno nekaj kilometrov zadaj za bojno črto, pekel vojaški  kruh – komis. Po končani vojni  se je vrnil domov in si v Dobovi sezidal hišo, v kateri je imel tudi pekarno. Umrl je leta 1959 v Dobovi, kjer je tudi pokopan.
V albumu so ohranjene fotografije pekarne, v kateri je delal. Ena je skupinska fotografija pekov, večinoma pa so razglednice s podobami krajev, skozi katere je potoval na bojno polje, nato razglednice z vojaškimi motivi, razglednice domačih krajev, ki so mu jih pošiljali sorodniki, in kartice, ki jih je sam narisal in jih pošiljal domov staršem in bodoči ženi. V albumu so shranjene tudi sličice z živalskimi in vojaškimi motivi, ki jih je zbiral kot otrok, in risbe, ki jih je narisal med letoma 1907 in 1908, ko je obiskoval 6. razred osnovne šole v Dobovi.
 
Spominski album hrani gospa Julijana Branka Kopinč iz Dobove.
 
Pošlji e-razglednico
Vpišite vaš elektronski naslov in bodite redno obveščenih novostih.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.
Spoštovani,
prijava na naše e-novice je uspešna.

Želimo vam lep dan,
www.pmb.si
Iz muzejske trgovine
Slika "Wet image"
50,00 EUR
Zloženka Posavski muzej Brežice
 
Oglejte si jo lahko tukaj

 
 
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2017, posavski-muzej.si | O piškotkih