Posavska stoletja

Veteransko društvo leta 1904

V Brežicah je bilo leta 1904 ustanovljeno Vojaško veteransko društvo, ki je tedaj nosilo nemško ime Militär Veteranen-Verein Rann u. Umgebung in poveljevalo v nemškem jeziku. V procesiji so na dan sv. Rešnjega Telesa skozi mesto korakali veterani, spremljani z godbeniki Kapelske godbe, ki so prav tako izšli iz vrst odsluženih vojakov.
O slovesnosti so v časniku Štajerc zapisali: "Iz Brežic se poroča, da se je tamkaj nedavno osnovalo in ustanovilo veteransko društvo (društvo dosluženih vojakov), katero prav vrlo napreduje. V nedeljo dne 15. t. m. predstavili so se veterani brežkim veljakom. Na dan sv. Rešnjega Telesa se bode društvo prvokrat udeležijo slovesne procesije v spremstva Kapelske godbe, čast bodi ustanoviteljem in vsem udom novega društva! Živeli!"

Vir: Štajerc, 1904, letnik 5, številka 11. Izvor: Knjižnica Ivana Potrča, Digitalna knjižnica Slovenije. Najdeno: 15. 1. 2014, Ivanka Počkar.
Fotografija: Vojaško veteransko društvo v Brežicah v začetku 20. stoletja. Hrani fototeka Posavskega muzeja Brežice, oddelek Zgodovina.
 
Vojaško veteransko društvo Brežice
Pošlji e-razglednico
Vpišite vaš elektronski naslov in bodite redno obveščenih novostih.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.
Spoštovani,
prijava na naše e-novice je uspešna.

Želimo vam lep dan,
www.pmb.si
Iz muzejske trgovine
Slika "Wet image"
50,00 EUR
Zloženka Posavski muzej Brežice
 
Oglejte si jo lahko tukaj

 
 
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2017, posavski-muzej.si | O piškotkih