Posavska stoletja

Sevniška brivsko-frizerska mojstrica Dragica Karolina Kreutz Zupanc (1931–2017)

 

Ugasnilo je življenje lastnice brivsko-frizerskega salona Kreutz v Sevnici, Dragice Zupanc, rojene Kreutz. V salonu, ki je od začetka 20. do konca prvega desetletja 21. stoletja lepšal neznano veliko sevniških in mnogih drugih ženskih, moških in otroških glav, so utihnile stoletne zgodbe iz brivsko-frizerskih časov. Na izjemno poučen, veder in hudomušen način jih je znala pripovedovati gospa Dragica, široko prepoznavna brivka, lasuljarka in frizerka iz sevniške obrtniške družine Kreutz. Z njimi je znatno obogatila kulturno dediščino iz vsakdanjega in prazničnega ter obrtniškega življenja v Sevnici. Spoštovanje družinskega vodila Kreutzovih, da »bodi vsako delo precizno narejeno, z največjo vnemo in eleganco«, je gospo Dragico izoblikovalo v izjemno mojstrico, kot človeka pa v nesebično, prijazno in velikodušno sogovornico o starih časih in veščinah.
Brivsko-frizerski salon Kreutz je bil prvi frizerski salon v Sevnici, ki ga je leta 1900 odprl Dragičin oče Dragutin Kreutz iz Ljubljane. Salon je neprekinjeno deloval vse do leta 2003 oz. 2009. V njem se je do danes ohranila prvotna notranja oprema in oprema iz obdobja po letu 1970. Leta 2013 je bil razglašen za spomenik lokalnega pomena z namenom trajne ohranitve in predstavitve spomenika kulturne dediščine v danem okolju.
 
Pripravila: dr. Ivanka Počkar.


 
 

Sevnica - Frizerstvo KREUTZ - Dragica Kreutz, 1946Ljubljana - Narta Studio - tečaj, Dragica Kreutz Zupanc, 1963 (1)Sevnica - Frizerstvo Kreutz- Dragica Kreutz ZupancIMG_8511Sevnica - Frizerski salon Kreutz  (44)
Pošlji e-razglednico
Vpišite vaš elektronski naslov in bodite redno obveščenih novostih.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.
Spoštovani,
prijava na naše e-novice je uspešna.

Želimo vam lep dan,
www.pmb.si
Iz muzejske trgovine
Slika "Wet image"
50,00 EUR
Zloženka Posavski muzej Brežice
 
Oglejte si jo lahko tukaj

 
 
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2017, posavski-muzej.si | O piškotkih