Posavska stoletja

Prvič zavihrale slovenske zastave, 1906

Izobešanje zastav je izraz oblasti, moči in ponosa. V drugi polovici 19. in v začetku 20. stoletja je bilo razvijanje takšnih ali drugačnih zastav (pruskih frankfurtaric, avstrijskih banderic ipd.) pod budnim očesom narodnostno zavednih Slovencev. Brežice, ki se jih je v preteklosti držal sloves nemštva, so si že v začetku 20. stoletja začele tlakovati narodnostno pot v prihodnost z javnim manifestiranjem slovenstva in slovanstva.
Časnik Domovina je leta 1906 objavil vest, da so na binkošti v Brežice prihajale »množice jugoslovanskega ljudstva«, ki so ga meščani pričakali s kazanjem slovenskega lica: pozdravljale so jih slovenske tròbojnice. Dalje beremo, da jih je mestna občina sicer prepovedala, vendar so pritožbi Slovencev morali ugoditi. Tako so z brežiških slovenskih hiš ob binkoštih, 3. junija leta 1906, prvikrat vihrale slovenske zastave.
 
Vir: Domovina, 8. 6. 1906, letnik 16, številka 65. Izvor: Osrednja knjižnica Celje. Najdeno: 29. 12. 2012, Ivanka Počkar.

Fotografiji: razglednica Brežic z Narodnim domom in naslikano slovensko zastavo leta 1905; tribojnice iz začetka 20. stoletja na stalni zgodovinski razstavi Pod devetimi zastavami: Posavje 1900–1990.
 
Razglednica Brežic s tribojnico, 1905Tribojnice iz začetka 20. stoletja
Pošlji e-razglednico
Vpišite vaš elektronski naslov in bodite redno obveščenih novostih.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.
Spoštovani,
prijava na naše e-novice je uspešna.

Želimo vam lep dan,
www.pmb.si
Iz muzejske trgovine
Slika "Wet image"
50,00 EUR
Zloženka Posavski muzej Brežice
 
Oglejte si jo lahko tukaj

 
 
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2017, posavski-muzej.si | O piškotkih