Odškrnjena vrata depoja

VELIKONOČNE VOŠČILNICE

VELIKONOČNE VOŠČILNICE

Velika noč, praznik Kristusovega vstajenja kot eden največjih krščanskih praznikov, je povezan tudi s pošiljanjem voščilnic vsem bližnjim, ki jim zaželimo veselega obhajanja praznika in upanja, kar je razširjena navada že od začetka 20. stoletja dalje. Posebej zanimive so voščilnice, povezane z znanimi imeni slovenskih ilustratorjev. Takšna je serija velikonočnih kartic Toneta Kralja (Zagorica, 1900–Ljubljana, 1975), slikarja, kiparja, grafika in oblikovalca. Najverjetneje je ilustracije s šestimi motivi z velikonočno nabožno temo, izdane v Umetniškem ateljeju »Vis« v Krškem, izdelal leta 1924. Ilustracije so pripovedne, povzete po življenju praznika med ljudstvom, v katerih sledi sporočilu zgodb praznovanja velike noči. V sklopu šestih si sledijo: Mačice, Žene z jerbasi, Vesela aleluja, Pisanka, Sekanje pisanke in Vstajenje. Na prvi so upodobljene namesto butarice, vejice pomladnih Mačic, ki so močno povezane s starim predkrščanskim praznovanjem prihoda pomladi, ko so se ljudje z vejicami mačic dotikali ramen drugih in jim na ta način zaželeli srečo. Vesela aleluja (iz hebrejščine: Hallelu in Yah v pomenu: slavite Jahveja, Boga) je bogoslužni vzklik v čast in hvalo Bogu. Zanimiv je motiv Sekanja pisanke, ki je še danes živa dediščina v posavski Sevnici. Kdor namreč »zaseka« pisanko s kovancem, jo lahko odnese, lastnik pisanke pa v zameno prejme ves drobiž, ki je pisanko zgrešil. Zadnja v nizu je Vstajenje, ki  simbolično ponazarja zmago Jezusa nad smrtjo in je simbol transcendence in vsemogočnosti nad življenjem, ki pripada Božjemu stvarjenju.

Na fotografijah: Serija velikonočnih voščilnic Toneta Kralja: Mačice, Žene z jerbasi, Vesela aleluja, Vstajenje, Pisanka in Sekanje pisanke (inv. štev. KZ 1/1253–KZ1/1258), je izšla najverjetneje leta 1924 v Umetniškem ateljeju »Vis«, Krško.

Pripravila: Oži Lorber, muzejska svetovalka

 
Velikonočna voščilnica_serija T. Kralj (1)Velikonočna voščilnica_serija T. Kralj (2)Velikonočna voščilnica_serija T. Kralj (3)Velikonočna voščilnica_serija T. Kralj (4)Velikonočna voščilnica_serija T. Kralj (5)Velikonočna voščilnica_serija T. Kralj
Pošlji e-razglednico
Vpišite vaš elektronski naslov in bodite redno obveščenih novostih.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.
Spoštovani,
prijava na naše e-novice je uspešna.

Želimo vam lep dan,
www.pmb.si
Iz muzejske trgovine
Slika "Wet image"
50,00 EUR
Zloženka Posavski muzej Brežice
 
Oglejte si jo lahko tukaj

 
 
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2017, posavski-muzej.si | O piškotkih