Delavnice

Delavnice

Vsak muzejski predmet ima svojo zgodbo

Ob vodenem ogledu stalnih zbirk spoznajo vrsto predmetov, ki pojasnjujejo življenje v različnih obdobjih. Seznanijo se z nalogami muzeja in s poklici (kustosi za različna področja, restavrator —konservator, muzejski vodnik …). Na delavnici si ogledajo nekaj izbranih predmetov, enega narišejo in popišejo na svoj prvi »muzejski list«. Ob tem se seznanijo z načinom »popisovanja« in shranjevanja predmetov v muzeju. (OŠ/2, 3; 90 min.)

Ko iz črepinj spet nastane posoda

Seznanijo se s pojmom arheologija in s poklicem arheologa. V zbirki vidijo predmete, izkopane v Posavju od prazgodovine do starega veka (čas Rimskega cesarstva). Na delavnici se preizkusijo v vlogi arheologa. V arheološkem peskovniku poiščejo črepinje, jih sortirajo in zlepijo. (OŠ/2, 3; 90 min.)

V času vitezov

Seznanijo se s pojmom vitez, z načinom življenja viteza, njegovo opremo in s pojmom grba. Ogledajo si muzejsko zbirko in preizkusijo opremo viteza, primerno za otroke. Izdelajo ščit z enim od grbov v gradu Brežice. (V, OŠ 1, 2; 90 min.)

Spoznajmo les

Na delavnici se učenci seznanijo z različnimi vrstami lesa, njegovo uporabo in izdelki. V praktičnem delu izdelajo preprosto igro iz lesa. Delavnica lahko poteka v povezavi s tematskim ogledom »Les v muzeju«. (OŠ; 90 min.)

Izdelovanje mozaika

Seznanijo se s pojmom mozaik, z zgodovino in s tehnologijo izdelave. Narišejo načrt in iz mozaičnih kock izdelajo svoj mozaik. V primeru večje skupine se delavnica dopolnjuje z učno uro »Ustvarjalnost v muzeju« ali »Podobe prazgodovine« ali »V času Rimskega imperija«. (V, OŠ; 90 min.)

Izdelovanje intarzije

Seznanijo se s pojmom intarzije, z zgodovino in s tehnologijo izdelave. Izdelajo svojo intarzijo v lesu. (OŠ/2, 3, SŠ; 90 min.)

O izgnancih

Ob prebiranju zgodb, pisem in pesmi izgnancev in ogledu stalne zbirke Pod devetimi zastavami: Posavje 1900–1990 se seznanijo o času 2. svetovne vojne v Posavju, še posebej o izgnanstvu, ki je prizadelo veliko prebivalcev v Posavju. Nato izdelajo izgnanske svetinjice (izgnanske številke). (OŠ/3, SŠ; 90 min.)

Etnološke delavnice

Različni letni časi prinašajo veliko priložnosti za ustvarjalne delavnice na temo etnologije. (OŠ, 90 min.)
Izobraževanje in pedagoška dejavnost 1Izobraževanje in pedagoška dejavnost 2Izobraževanje in pedagoška dejavnost 3Izobraževanje in pedagoška dejavnost 4
Pošlji e-razglednico
Vpišite vaš elektronski naslov in bodite redno obveščenih novostih.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.
Spoštovani,
prijava na naše e-novice je uspešna.

Želimo vam lep dan,
www.pmb.si
Iz muzejske trgovine
Kemični svinčnik z motivom Viteške dvorane
1,80 EUR
Zloženka Posavski muzej Brežice
 
Oglejte si jo lahko tukaj

 
 
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2017, posavski-muzej.si | O piškotkih