Arheološka zbirka

Arheološka zbirka Posavskega muzeja Brežice

Arheološka zbirka Posavskega muzeja Brežice predstavlja Posavje od časa mlajše kamene dobe, v 5. tisočletju pr. n. št., do prihoda Slovanov v 7. stoletju n. št. Najstarejši predmeti izvirajo iz 5. tisočletja pr. n. št. in pripadajo času mlajše kamene in bakrene dobe. Med najdišči tega časa najbolj izstopa Ajdovska jama pri Nemški vasi,saj so z arheološkimi izkopavanji ugotovili, da so takratni ljudje jamo uporabljali kot pokopališče.

Razstavljena je tudi izjemno bogata in dragocena zbirka poznobronastodobnih predmetov iz več kot štiristo žganih grobov, odkritih v Dobovi. Starejša železna doba je prikazana predvsem z gradivom iz gomilnega grobišča na Libni, med katerim izstopata bojna oprema pripadnika vojaške aristokracije s čudovito dvogrebenasto čelado in dvema sulicama ter okrasno oglavje za konja, sestavljeno iz bronastih okrašenih faler.

Obdobje prazgodovine se zaključi z mlajšo železno dobo in prihodom Keltov. Na območju Posavja je raziskanih kar nekaj keltskih najdišč, od katerih sta najpomembnejši grobišči iz Dobove in Brežic.

Ob raziskavah teh najdišč so odkrili številne meče, sulice, ščite in kose nakita, ostanki bojnega voza pa so enkratna tovrstna najdba v slovenskem prostoru. Rimsko provincialno kulturo zastopajo predmeti iz najbolj znanih posavskih antičnih najdišč: Drnovo (Neviodunum), Ribnica (Romula) in Veliki Kamen, arheološka zbirka pa se konča s predmeti iz časa staroslovanske naselitve.

Arheologija1Arheologija2rim
Pošlji e-razglednico
Vpišite vaš elektronski naslov in bodite redno obveščenih novostih.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.
Spoštovani,
prijava na naše e-novice je uspešna.

Želimo vam lep dan,
www.pmb.si
Iz muzejske trgovine
Kemični svinčnik z motivom Viteške dvorane
1,80 EUR
Zloženka Posavski muzej Brežice
 
Oglejte si jo lahko tukaj

 
 
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2017, posavski-muzej.si | O piškotkih